Σολτς: Μην θεωρείτε ότι ο Πούτιν δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την εκτίμηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ουκρανίας εξέφρασε χθες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη και προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι είπε όμως ο Σολτς; Την Τρίτη σε σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να υποθέσει ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί σε άλλες χώρες δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε επίσης ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν αποφάασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε την τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανάγκασε την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της στρατηγική, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνάντησής του με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Φινλανδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και Σάνα Μάριν. «Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι ο Ρώσος πρόεδρος και η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσουν σε άλλες περιπτώσεις το διεθνές δίκαιο με τη βία» είπε ο Σολτς.

Σε άλλες τους δηλώσεις στο περιοδικό Stern, ο Σολτς χαρακτήρισε «ιμπεριαλιστική» την πολιτική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί τις γειτονικές χώρες ως την αυλή της Ρωσίας. «Θέλει να επεκτείνει την επικράτειά του και να σπρώξει τα σύνορα με βία», είπε, προσθέτοντας: «προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκαταστήσει την παλιά σημασία της Ρωσίας σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει». «Αυτή δεν θα είναι μια βιώσιμη λύση», συνέχισε. «Ο Πούτιν πρέπει να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ