Εκτοξεύονται οι τιμές στην ενέργεια μετά το εμπάργκο των ευρωπαίων στο πετρέλαιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοδική τροχιά ακολουθούν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και άνθρακα.

Έτσι, μετά τη χθεσινή άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ήδη κατά τουλάχιστον 5%. Οι ανοδικές πιέσεις αναθερμάνθηκαν, καθώς η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 25% των αναγκών σε πετρέλαιο και το 1/3 των αναγκών σε αέριο.

Ωστόσο, η απόφαση της Ε.Ε για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εκτός των επιπτώσεων στις τιμές της ενέργειας και των ζητημάτων του ανεφοδιασμού, είναι πιθανό να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε, δεν ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι της απόφασης της Μόσχας να διακόψει το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν αν πληρώσουν την Gazprom σε ρούβλια, όπως είχε απαιτήσει ο ρώσος πρόεδρος από τις «μη φιλικές χώρες».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο αναλυτής της UBS Μαρκ Χαφέλε τονίζει ότι «το βασικό μας σενάριο προβλέπει περισσότερες αναταράξεις στις προμήθειες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη». «Ορισμένες από τις στοχοποιημένες χώρες θα υποστούν οικονομική στασιμότητα ή ήπιες υφέσεις» εκτιμά, παράλληλα, θεωρώντας, ωστόσο, απίθανο το ενδεχόμενο μιας πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ