Εξαιρούνται τελικά τρεις ευρωπαϊκές χώρες από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια «να κερδίσει τα διστακτικά κράτη» (σ.σ. η απειλή του βέτο της Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν ήταν και μικρό πράγμα), τα οποία αντιδρούν στις συγκεκριμένες κυρώσεις, ανέφεραν σήμερα στο Reuters τρεις πηγές της ΕΕ.

Η «τροποποιημένη» πρόταση, την οποία οι απεσταλμένοι της ΕΕ συζητούσαν σε μια συνάντηση το πρωί, περιλαμβάνει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να προσαρμοστούν στο εμπάργκο και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της δικής τους πετρελαϊκής υποδομής.

Οι τρεις χώρες θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Η Βουλγαρία είχε επίσης ζητήσει εξαίρεση, αλλά δεν της προσφέρθηκαν παραχωρήσεις σχετικά με τις προθεσμίες, είπε ένας αξιωματούχος, «επειδή δεν έχουν πραγματικά επιχειρήματα». Οι άλλες τρεις χώρες στις οποίες παραχωρήθηκαν περισσότερα περιθώρια «έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αλλαγές και στη ναυτιλία

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει επίσης μια τρίμηνη μετάβαση πριν από την απαγόρευση των ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αντί του αρχικού ενός μήνα, πρόσθεσε μια από τις πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η προτεινόμενη παράταση της περιόδου για την εισαγωγή απαγόρευσης ναυτιλίας για εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εγείρονται από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο σχετικά με τον αντίκτυπο του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη, οι εταιρείες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες ναυτιλίας, μεσιτείας, ασφάλισης και χρηματοδότησης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως σε ένα μήνα.

Εντός εννέα μηνών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εντός εννέα μηνών, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Η πρότασή μας είναι να επιβληθεί εμπάργκο [το πετρέλαιο], ανάλογα με τους τύπους προϊόντων πετρελαίου, εντός εννέα μηνών. Οι βραχυπρόθεσμες προθεσμίες θα προκαλούσαν αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους μας», είπε.

«Η απόφαση θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία», σημείωσε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα πλήξει περισσότερο τη ρωσική [οικονομία]».

Ο Τζεντιλόνι παραδέχτηκε ότι «η απόφαση να μην συμμετάσχει άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση», αλλά να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, «έχει το οικονομικό της τίμημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ