Candida Auris: Το πανίσχυρο μικρόβιο των ΜΕΘ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα «βόμβα» πυροδότησε χθες η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλώντας για τη θνησιμότητα που προκαλεί το μικρόβιο Candida Auris, το οποίο την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας».

«Ο πανίσχυρος μύκητας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς έχει μεγάλη θνητότητα, με έξι στους δέκα ασθενείς στο εξωτερικό να πεθαίνουν» ανέφερε η κυρία Παγώνη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την ανησυχία των πολιτών.

Σύμφωνα με την ίδια, η αντιμετώπιση των ασθενών που εντοπίζονται με το μικρόβιο, το οποίο είναι γνωστό από το 2009, πρέπει να είναι άμεση για να μη δημιουργηθούν προβλήματα. «Οντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ. Ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ωστόσο, η Ματίνα Παγώνη διέψευσε την ιδιαίτερα ανησυχητική ανακοίνωση που είχε κάνει την Πέμπτη ο κ. Σύψας, σύμφωνα με τον οποίο το μικρόβιο έχει ήδη εντοπιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. «Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά» είπε καθησυχαστικά.

Στο μεταξύ, αιχμές προς τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα άφησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ότι δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί ένα νέο υπερμεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού. «Να μην είμαστε Κασσάνδρες για τις μεταλλάξεις» συνέστησε η κυρία Γκάγκα, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία. «Η επιτήρηση από πλευράς υπουργείου και ΕΟΔΥ είναι καθημερινή. Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Είμαστε εδώ για ό,τι συμβεί, αλλά πρέπει να δούμε το καλοκαίρι με αισιοδοξία. Να ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, προσέχοντας» πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός. Ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έκανε έπειτα από καιρό την επανεμφάνισή του την Πέμπτη, υποστήριξε ότι οι νέες μεταλλάξεις ενδέχεται να δημιουργηθούν όταν ο ιός θα προσπαθήσει να διαφύγει της ανοσίας μας και εξέφρασε την ελπίδα να είναι λιγότερο λοιμογόνες από τον υπάρχοντα κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ