Διάγγελμα Μητσοτάκη: Ρήτρα επιστροφής στο μεσαίωνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Η Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις του και τα πιστεύω του. Αντιθέτως η “ευγενής” καταγωγή του και η πίστη του στην ταξική υπεροχή του, την “Αριστεία” όπως την αντιλαμβάνεται, είναι κάτι που πάντα δήλωνε δημόσια, αν και οι περισσότεροι έκαναν πως δεν άκουγαν ή παραπλανήθηκαν από την διάχυτη μιντιακή προπαγάνδα των μεγάλων συγκροτημάτων, τα οποία ανήκουν σε ιδιοκτήτες προερχόμενους από την ίδια κοινωνική τάξη.

«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση, όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα», δήλωσε από την 82η ΔΕΘ του 2017 (16/9) στην ομιλία του, ως πρόεδρος την Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρος ο πυρήνας της διακυβέρνησής του, με το επιτελικό κράτος που έχει δημιουργήσει, διαπνέεται από το παραπάνω ελιτίστικο σκεπτικό, την παθητική δημοκρατία (la démocratie passive) και ενεργητική εξουσία (l’autorité agissante), τα χαρακτηριστικά Βοναπαρτισμού (le bonabartisme),

Ακόμη και η ίδια του η κυβέρνηση βασίζεται στο παραπάνω “οργανόγραμμα”, δηλαδή είναι προσωποκεντρική, στημένη γύρω από τον ίδιο και ένα στενό πυρήνα προσώπων, ακόμη και στενού οικογενειακού κύκλου, με τους υπουργούς σε ρόλο απλώς εντολοδόχων, κάτι που πολλές φορές τους έχει φέρει σε αμηχανία, όταν στη Βουλή καλούνται να υπερασπιστούν νομοσχέδια που αν και φέρουν την υπογραφή τους, φαίνεται να μην τα γνωρίζουν καθώς έχουν έρθει έτοιμα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή η ιδεοληψία είναι που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια το τρομακτικό χάσμα στην Ελληνική κοινωνία μεταξύ των “πάνω” και των “κάτω”, με όσους είναι κοντά στο πυρήνα της εξουσίας να έχουν “ουρανοκατέβατα” κέρδη και το λαό να αδυνατεί να περάσει τον μήνα.

Αυτή η περιφρόνηση της κοινωνίας, ο «ελιτισμός», έφτασε πλεον στο αποκορύφωμά του με το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη (6/5) που εμπαίζοντας τον Ελληνικό λαό, αφού αντί να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και να καταργήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής και το χρηματιστήριο ενέργειας που έχουν φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές, μοίρασε 100 ευρώ μηνιαίως για το τελευταίο εξάμηνο, ψίχουλα μπροστά σε λογαριασμούς που ξεπερνούν τον βασικό μισθό. Την ίδια στιγμή οι εταιρίες ρεύματος έχουν αύξηση τζίρου που φτάνει σε 99% μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022!

Οι Έλληνες εργαζόμενοι πλήττονται από την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την τεράστια αύξηση των καυσίμων, την ανεργία, μία κρίση ανάλογη ή και χειρότερη του 2010 και η ο Πρωθυπουργός, όχι μόνον δεν στηρίζει την κοινωνία, αλλά δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον, αφού όπως φαίνεται τα χρήματα θα προέλθουν από τα δημόσια Ταμεία, δηλαδή θα στερηθούν από κάποιες άλλες δημόσιες δαπάνες, δηλαδή από τις περικοπές που ήδη έχουν δρομολογηθεί στην Υγεία με την είσοδο του ιδιωτικού τομέα με το τελευταίο νομοσχέδιο, με την Παιδεία με την την μείωση τμημάτων σε όλες τις βαθμίδες που ήδη εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς.

Και η κρίση στην Ενέργεια δεν είναι η μόνη. Ήρθε πάνω στην 10ετη οικονομική κρίση των μνημονίων, πάνω στα lockdown της πανδημίας με τις πενιχρές αποζημιώσεις των 584 ευρώ, πάνω στην κατάργηση των υπερωριών, πάνω στην κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας, με τον νέο οργανισμό να μην έχει ούτε διευθυντή μετά από 3 χρόνια, πάνω στην νέα μορφή εργασίας του “μισή δουλειά, μισό μισθό”, πάνω στον νέο πτωχευτικό που οι πολίτες θα χάνουν το σπίτι τους και απλά θα το “χρησιμοποιούν” πληρώνοντας ενοίκιο στον υπο σύσταση φορέα – ιδιοκτήτη, όπως γινόταν με τους Φεουδάρχες κατά τον Μεσαίωνα!

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την παρούσα πολιτική κατάσταση. Η Νέα Δημοκρατία δεν εκφράζει πλέον την κοινωνία αλλά τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και δυστυχώς και η δικαιοσύνη, ο θεματοφύλακας της Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια ήταν κατώτερη των περιστάσεων.

Η μόνη λύση είναι η σύγκρουση όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ανατροπή της. Αυτή η συγκέντρωση πλούτου σε λίγους ολιγάρχες, που με την σειρά τους έχουν δημιουργήσει συνθήκες ελέγχου προς την κυβέρνηση, όπως της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ΡΑΕ με αποτέλεσμα τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος, αν δεν αντιμετωπιστεί σκληρά από τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις, θα οδηγήσει σε νέα οικονομική καταστροφή την οικονομία, αλλά και σε μεγαλύτερη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, όπως ζήσαμε το 2012 με την άνοδο της Χρυσής Αυγής με τα γνωστά αποτελέσματα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Kontra News 8 Μαΐου 2022 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ