Ερωτηματικά προκαλει η εμμονή της Τουρκίας να φυγαδεύσει τους μαχητές στο Azovstal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία προσφέρθηκε για πολλοστή φορά να φυγαδεύσει τους Ουκρανούς στρατιώτες στο Azovstal από τη Μαριούπολη με ένα πλοίο που μπορεί να μεταφέρει 2.000 άτομα, υποσχόμενη ότι θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι το τέλος του πολέμου. Η Ρωσία αρνήθηκε, σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή Mustafa Dzhemilev.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η νέα αυτή πρωτοβουλία ελήφθη μετά από έναν Ουκρανό στρατιώτη που «απευθύνθηκε» στον Ερντογάν, καλώντας την Τουρκία να εμπλακεί στην εκκένωση (στα τέλη Απριλίου).

Σύμφωνα πάντα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς το κείμενο της έκκλησης του Ουκρανού μεταφράστηκε και παραδόθηκε στον Ερντογάν. Στη συνέχεια, ο ανώτερος σύμβουλός του Καλίν προσέγγισε Ουκρανούς και Ρώσους, ως μεσολαβητής για την εκκένωση…

Ο Καλίν μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σόιγκου και είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στείλει ένα πλοίο στο Μπερντιάνσκ. Στη συνέχεια, λεωφορεία θα μετέφεραν τους στρατιώτες του Azovstal από τη Μαριούπολη σε αυτήν την πόλη-λιμάνι, με Τούρκους συνοδούς.

Ο Σοϊγκού είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών αλλά όχι την εκκένωση – φυγή τους σε άλλη χώρα, δηλαδή την Τουρκία. Οι εγκλωβισμένοι του Αζόφ θα μπορούσαν να παραδοθούν με εγγύηση την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά θα οδηγούνταν στην ρωσική δικαιοσύνη.

Εδώ αρχίζουν τα μυστήρια…

Ο Καλίν αντιπρότεινε ότι η Ουκρανία θα απελευθερώσει 1.000 Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου ως αντάλλαγμα εφαρμογής της τουρκικής πρότασης για εκκένωση των στρατιωτών στο Azovstal! Μιλάμε για σκληρό διαπραγματευτικό χαρτί, προφανώς σε απόλυτη συνεννόηση με τον Ζελένσκι.

Αλλά ο Σόιγκου είπε ένα ακόμα «όχι»!

Γιατι άραγε τέτοιο ενδιαφέρον απο την Τουρκία; Για πολλοστή φορά ο Ερντογάν εγγυάται σοβαρότατα ανταλλάγματα προκειμένου να φυγαδεύσει τους εγκλωβισμένους στο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης…

Μία πιθανή εξήγηση είναι η φήμη για ύπαρξη «γκρίζων λύκων» εντός του συγκροτήματος, όπως ισχυρίστηκαν ρωσικά ΜΜΕ.

Μια άλλη εξήγηση είναι η πιθανή ύπαρξη «συμβούλων» από κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Με την Τουρκία να θέλει να παραστήσει τον σημαντικότερο εταίρο, βοηθώντας στην φυγάδευση τους…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ