Πως η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θεσμοθέτησε την ψήφο των αποδήμων που τορπίλισε το ΠΑΣΟΚ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελλάδα καταδικάσθηκε πρωτοφανής κόλαφος για τον μη σεβασμό των Πολιτικών Δικαιωμάτων στην Χώρα μας – από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μη εφαρμογή του!

Σε παρέμβασή του, με θέμα «Το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (Απρίλιος 2009) για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκτός Επικρατείας Έλληνες, κατά το άρθρο 51 παρ. 4 εδ. β΄και γ΄του Συντάγματος», στο Ειδικό Συνέδριο του «Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής» (Hellenic Congress ofAmerica”) για το Δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακώς στην Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Πρόλογος

«Την 19η Φεβρουαρίου 2009 κατέθεσα, στην Βουλή των Ελλήνων, ως Υπουργός Εσωτερικών της τότε Κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, σχέδιο νόμου με τίτλο:«Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό». Επρόκειτο για «εμβληματικό»,  εκτελεστικό του Συντάγματος, σχέδιο νόμου, όπως προκύπτει από τα εξής:

Α.Το άρθρο 108 του Συντάγματος θεσπίζει, κατ’ ουσία, πολυπρισματικό δικαίωμα των Απόδημων Ελλήνων, το οποίο διατυπώνεται πρωτίστως ως καθήκον του Κράτους να μεριμνά, καταλλήλως και εμπράκτως, υπέρ αυτών. Η ίδια διάταξη μεταξύ άλλων υποχρεώνει το Κράτος να λαμβάνει όλα τ΄ αναγκαία μέτρα για την διατήρηση δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα, να φροντίζει για την παροχή Ελληνικής Παιδείας στους Απόδημους Έλληνες και να θέτει ως καθήκον την «κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια». Στην σφυρηλάτηση ουσιαστικών δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με την Πατρίδα ανήκει, αναμφισβήτητα, και η ρύθμιση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των Απόδημων Ελλήνων, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε, λοιπόν, η κατά τ’ ανωτέρω πρόβλεψη του άρθρου 108 του Συντάγματος παρέχει επικουρικό έρεισμα ως προς το δικαίωμα τούτο, αφού υφίσταται εν προκειμένω ειδική συνταγματική ρύθμιση. Ειδικότερα, με την παράγραφο 4 εδάφιο β΄ και γ΄ του άρθρου 51 του Συντάγματος: «Νόμος, που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Β.Οι θεσμικές επιταγές της προμνημονευόμενης παραγράφου 4 εδ. β΄ και γ΄ του άρθρου 51 του Συντάγματος είναι σχετικώς νέες στην Συνταγματική μας Ιστορία, γεγονός το οποίο αναδεικνύει αφενός το «έλλειμμα εκπλήρωσης χρέους»έναντι της ανεκτίμητης προσφοράς του απανταχού Απόδημου Ελληνισμού και, αφετέρου, την σημαντική  υστέρηση του θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Έννομης Τάξης σε σχέση ιδίως με τα λοιπά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άσκηση, ωστόσο, του δικαιώματος ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων έχει, μοναδικό, ιστορικό προηγούμενο τις εκλογές του 1862 για την ανάδειξη των μελών της Β΄ Εθνικής Συνέλευσης, και μάλιστα με πολύ πιο ευνοϊκούς για τους Απόδημους Έλληνες όρους από εκείνους, που καθιερώνουν ακόμη και οι ισχύουσες διατάξεις του ν. 4648/2019.  

Ι. Οι κύριοι άξονες του σχεδίου νόμου

Κύριοι άξονες του ως άνω σχεδίου νόμου, το οποίο αρθρωνόταν σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 51 παρ. 4 εδ. β΄ και γ΄ του Συντάγματος και με το οποίο δεν εισάγονταν παρεκκλίσεις από την όλη διαδικασία άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, σύμφωνα με την νομοθεσία για την εκλογή των Βουλευτών, ήταν οι ακόλουθοι:

Α.​​​Το δικαίωμα ψήφου αναγνωριζόταν στους Έλληνες που διαμένουν σε οποιαδήποτε Χώρα του Εξωτερικού ή υπηρετούν σε Ελληνική Αρχή της Αλλοδαπής.

Β.​​​Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος συνδεόταν με την χωρική αρμοδιότητα των Ελληνικών Πρεσβευτικών και Έμμισθων Προξενικών Αρχών στο οικείο Κράτος.

Γ.​​​Το δικαίωμα ψήφου αναγνωριζόταν σε όσους έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Είναι, δηλαδή, γραμμένοι στα δημοτολόγια και, κατά συνέπεια, στους εκλογικούς καταλόγους Δήμου ή Κοινότητας του Κράτους. Ας σημειωθεί ότι τότε υφίσταντο ακόμη, κατά την κείμενη νομοθεσία, και Κοινότητες ως Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού.

Δ.​​​Η ψήφος συνδυαζόταν με την επιλογή Κομμάτων ή Συνασπισμών Κομμάτων, που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια Επικρατείας, σύμφωνα με την νομοθεσία για την εκλογή βουλευτών. Για τον σκοπό αυτό προβλεπόταν κάθε ψηφοδέλτιο Επικρατείας να περιλαμβάνει, υποχρεωτικώς,  μεταξύ των υποψηφίων του τρεις, τουλάχιστον, οι οποίοι, αποδεδειγμένα, διέμεναν στο Εξωτερικό επί μια δεκαετία πριν από την ανακήρυξή τους.

Ε.​​​Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο Εξωτερικό προϋπέθετε απλή δήλωση του ενδιαφερομένου, που απευθυνόταν στην κατά τόπο αρμόδια Ελληνική Πρεσβευτική ή Έμμισθη Προξενική Αρχή.

ΣΤ.Η σύνταξη των ειδικών εκλογικών καταλόγων, μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων και με βάση τις εγγραφές στον γενικό εκλογικό κατάλογο, θα ολοκληρωνόταν μ ευθύνη του Υπουργού Εσωτερικών. Και η αναθεώρηση αυτών των ειδικών εκλογικών καταλόγων θα γινόταν, όπως ίσχυε και για τους γενικούς εκλογικούς καταλόγους, ανά δίμηνο.

Ζ.​​​Η δόμηση της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, με υπεύθυνους τους αντιπροσώπους της Δικαστικής Εξουσίας και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και με γνώμονα την αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας των ψηφοφόρων, καθώς και την έγκαιρη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, επιστηριζόταν στο πλέγμα των ρυθμίσεων των ειδικών διατάξεων που αφορούν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των Ελλήνων Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και των διατάξεων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών.

Η.​​Το Υπουργείο Εσωτερικών, μόλις θα παραλάμβανε τον πίνακα και την σχετική πράξη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για τα συνολικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας των εκλογέων που ψήφισαν στην Αλλοδαπή, θα τα διαβίβαζε, αμέσως, στην Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή θα προσέθετε, στο τέλος των οικείων πινάκων των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από την νομοθεσία για την εκλογή Βουλευτών, και τ’ αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Εξωτερικού, έτσι ώστε να ενσωματωθούν, τελικώς, στον γενικό οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογών. Με βάση τον παραπάνω γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή θα έκανε την κατανομή και θα παραχωρούσε τις βουλευτικές έδρες, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την εκλογή Βουλευτών καθώς και του ν. 3231/2004.

ΙΙ. Οι θεσμικές προοπτικές για το μέλλον

Επισημαίνεται πως, με δεδομένο ότι η εφαρμογή στην πράξη των σχετικών συνταγματικών διατάξεων ως προς την ψήφο των Αποδήμων αποτελούσε ένα πρωτόγνωρο για τα εκλογικά μας δεδομένα εγχείρημα, το ως άνω σχέδιο νόμου καθιέρωνε ένα είδος μεταβατικής περιόδου αναφορικά με την ολοκλήρωση του όλου θεσμού. Μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία θα ετίθεντο οι βάσεις για  την περαιτέρω εξέλιξή του, κυρίως προς δύο κατευθύνσεις:

Α.​​​Πρώτον, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της μελλοντικής καθιέρωσης δυνατότητας εκλογής εκπροσώπων των Αποδήμων ανά περιφέρεια Εξωτερικού. Αν τούτο δεν καθιερώθηκε με το εν λόγω σχέδιο νόμου οφειλόταν,  κυρίως, στο ότι οι σχετικές συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας επ’ αυτού  θα διαρκούσαν, κατ’ ανάγκην, επί μακρόν. Οπότε και η όλη ρύθμιση ως προς την εφαρμογή των διατάξεων  του άρθρου 51 παρ. 4 εδ. β΄ και γ΄ του Συντάγματος θα καθυστερούσε αναλόγως, εις βάρος του αντίστοιχου εκλογικού δικαιώματος  των εκτός Επικρατείας Ελλήνων. Επιπλέον, μια πρώτη εφαρμογή του θεσμού τούτου, έστω και υπ’ αυτήν την μη ολοκληρωμένη μορφή, θα μπορούσε να συμβάλλει ευεργετικώς στην μετάβαση και στο επόμενο στάδιο, ήτοι στο στάδιο της κατά τα προαναφερόμενα καθιέρωσης δυνατότητας εκλογής εκπροσώπων των Αποδήμων ανά περιφέρεια Εξωτερικού.

Β.​​​Και, δεύτερον, προς την κατεύθυνση υιοθέτησης της μεθόδου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Απόδημους μ΄ επιστολική ψήφο. Και ως προς την δεύτερη αυτή κατεύθυνση υπενθυμίζεται, ότι την εποχή εκείνη δεν διασφαλίζονταν στην Ελλάδα όλες οι απαραίτητες τεχνολογικές δυνατότητες καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η πλήρης και ολοκληρωμένη εγγύηση της κατά το Σύνταγμα μυστικότητας της ψήφου. Συνακόλουθα, αν η τότε Κυβέρνηση ανέμενε να διαμορφωθούν οι κατά τα ανωτέρω αναγκαίες τεχνολογικές δυνατότητες είναι προφανές ότι, και για τον λόγο αυτόν, η καθιέρωση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός Επικρατείας Ελλήνων επίσης θα καθυστερούσε σημαντικά.

Επίλογος

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο των διατάξεων του κατά τ  ανωτέρω σχεδίου νόμου, το δικαίωμα ψήφου στους εκτός Επικρατείας Έλληνες αναγνωριζόταν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό τους από εκείνον, στον οποίο φθάνουν σήμερα οι ρυθμίσεις του ισχύοντος ν. 4648/2019. Και κατά τούτο ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο στις απαιτήσεις του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 51 παρ. 4 εδ. β΄ και γ΄ του Συντάγματος.

Α.​​​Το προμνημονευόμενο σχέδιο νόμου συζητήθηκε μεταξύ 1ης και 7ης Απριλίου 2009. Δυστυχώς, κατά την ονομαστική, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Συντάγματος, ψηφοφορία της 7ηςΑπριλίου 2009 ψηφίσθηκε μόνον από τους 159, μεταξύ των 267 ψηφισάντων, Βουλευτές -106 ψήφισαν «όχι» και 2 «παρών»- οπότε και, αφού δεν έλαβε την κατά τις διατάξεις του άρθρου 51  παρ. 4 εδ. β΄ του Συντάγματος πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών, ουδέποτε κατέστη νόμος του Κράτους.  Μια τέτοια αρνητική στάση της τότε Αντιπολίτευσης – και κατ’ εξοχήν της Αξιωματικής – εμφανίζεται, και σήμερα, τόσο περισσότερο αδικαιολόγητη,  όσο υπέρ του σχεδίου νόμου είχε, εν τέλει, ταχθεί και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, θεσμικώς προβλεπόμενο από το Σύνταγμα – άρθρο 108 παρ. 2 – όργανο επίσημης και ουσιαστικής εκπροσώπησης των εκτός Επικρατείας Ελλήνων, σε όποια Χώρα και αν αυτοί διαβιούν.

Β.​​​Λίγο αργότερα, την 8η Ιουλίου 2010, με την απόφασή του  «Σιταρόπουλος κ.λπ.» η Ελλάδα καταδικάσθηκε πρωτοφανής κόλαφος για τον μη σεβασμό των Πολιτικών Δικαιωμάτωνστην Χώρα μας, άσχετα από την μεταγενέστερη μεταβολή της νομολογίας του Δικαστηρίου– από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το  κατά τ ανωτέρω Δικαστήριο  στην αρχική απόφασή του έκρινε ότι η μη ψήφιση ως τότε του εκτελεστικού του Συντάγματος νόμου ως προς την ψήφο  των εκτός Επικρατείας Ελλήνων  παραβίαζε τις διατάξεις του άρθρου 3 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατά τις οποίες: «Τα Συμβαλλόμενα Μέρη δεσμεύονται ν οργανώσουν, σε εύλογα χρονικά διαστήματα, ελεύθερες εκλογές με μυστική ψήφο, μέσα σε συνθήκες που διασφαλίζουν την ελεύθερη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας ως προς την εκλογή του Νομοθετικού Σώματος»

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Φαραντούρης για Κύπρο, οριοθέτηση ΑΟΖ και Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο

Με πολιτικές ειδήσεις και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες εκδήλωση για την Κύπρο με συνδιοργανωτές τον ευρωβουλευτή...

Νικόλας Φαραντουρης: Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος στο Ευρωκοινοβούλιο

Κύπρος και Ανατολική Μεσόγειος στο Ευρωκοινοβούλιο Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η εκδήλωσή μας για την Κύπρο,...

Προκόπης Παυλοπουλος: Σημεία χαιρετισμού στο Forum «Η Ομορφιά της Αρμονίας και της Συνύπαρξης» για την 20ή Επέτειο της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Σχέσης Κίνας-Ελλάδας

Προκόπιος Παυλόπουλος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ακαδημαϊκός Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  Σημεία χαιρετισμού στο Forum με τίτλο «Η Ομορφιά της Αρμονίας και της Συνύπαρξης» για...

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Η συγκλονιστική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση  της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων 

Ομιλία  του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ)Κυρίες και Κύριοι,Θέλω να ευχαριστήσω...

Κεραυνοί του Παύλου Πολάκη: Ποιοι έφαγαν τα 40 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης;

Ποιοι έφαγαν τα 40 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Ο Παύλος Πολάκης ρωτάει για το πρόγραμμα «Trust Your Stars» του Υπουργείου Παιδείας που αποσύρθηκε ξαφνικά,...

Κώστας Καραμανλής: Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε μια «εξαιρετικά δύσκολη και ανυπόφορη πραγματικότητα»

Σαφές μήνυμα για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση...

Ελενα Κουντουρά: Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία, αλλά μαζί της εξελίσσονται και οι κίνδυνοι

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία, αλλά μαζί της εξελίσσονται και οι κίνδυνοι Η έμφυλη βία έχει μεταφερθεί και στον ψηφιακό κόσμο, μέσα από deepfakes, παραποιημένες...

Γιώργος Π Αποστολόπουλος: 15 προτάσεις για να ξεκολλήσει η βελόνα προς τα πάνω

15 προτάσεις για να ξεκολλήσει η βελόνα προς τα πάνω Γιώργος Π. Αποστολόπουλος Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων-Αν. μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚΕίμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί αρκετές...

Σάρωσε τα πάντα στον αέρα της ΕΡΤ ο Κυριάκος Βελόπουλος

Σάρωσε τα πάντα ο Βελόπουλος! Μοίρασε πόνο και "σφαλιάρες" σε όλους...Όλη η συνέντευξη του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην εκπομπή «Off the Record»...

Ηχηρή απάντηση του Γιώργου Καραμέρου στο ΠΑΣΟΚ

Κύριοι/ες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κατανοώ οτι είναι μία δύσκολη μέρα μετά τα όσα σας καταλόγισε, αποχωρώντας, το ιστορικό στέλεχος του κινήματος Χάρης Καστανίδης...

Κυριάκος Βελόπουλος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παζαρεύουν την προίκα της συγκυβέρνησης

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παζαρεύουν την προίκα της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να έρθουν σε αρραβώνα άτυπης συγκυβέρνησης πριν τις εκλογές, με αφορμή τις ανεξάρτητες...

Παραίτηση φωτιά του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ – Εξαπολύει Μύδρους εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Χάρης Καστανίδης, ένα από τα πιο ιστορικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας μύδρους για...

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές

Με έξι βασικά ερωτήματα ζητά το ΠΑΣΟΚ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές Στην 32 σελίδων πρόταση της Χ. Τρικούπη που υπογράφεται από το...

Ο Μητσοτάκης αγκαλιά με τον διεφθαρμένο και καταζητούμενο σε χώρα της ΕΕ, Εμίρη του Κατάρ, την ώρα που το Κατάρ ξερνάει μέσω του Αλ...

Ο Μητσοτάκης αγκαλιά με τον διεφθαρμένο και καταζητούμενο σε χώρα της ΕΕ, Εμίρη του Κατάρ, την ώρα που το Κατάρ ξερνάει μέσω του Αλ...

Ο Τσίπρας τόλμησε να ρίξει μαύρο στο Σκαι κάτι που δεν έκανε έκανε η οικογένεια Μπακογιάννη όταν το κανάλι φιλοξένησε τον Κουφοντίνα

Προφανώς και κλήθηκα και προφανώς αρνήθηκα… Αυτό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για ντοκιμαντέρ από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για το 2015 στο οποίο...

Ανατρεπτικός ο Νίκος Μωραϊτης για τον Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να με δει στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2019 επειδή, όπως είπε, διάβαζε από καιρό αυτά που έγραφα (σημειώνω ότι σήμερα...

Μαύρο του Αλέξη Τσίπρα στον Σκαι

Με αφορμή την προαναγγελία ενός ντοκιμαντέρ από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για το 2015, ρωτάνε πολλοί αν κλήθηκα και αν θα συμμετάσχω Προφανώς και κλήθηκα...

Με αναφορά στη Euroleague λες και είναι κακόγουστη διαφήμιση στην τηλεόραση η Κυριακάτικη επισκόπηση του πρωθυπουργού στο Facebook

Euroleague.Τώρα που έχω την προσοχή σας, και αφού σας καλημερίσω και σας ευχηθώ καλό μήνα, πάμε να δούμε τι έγινε αυτήν την εβδομάδα.Εκτός από...

Φαραντούρης στο ΕΡΤnews: Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός αξιόπιστος πόλος συσπείρωσης στον χώρο της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης

Τις πολιτικές και προγραμματικές συγκλίσεις που τον οδήγησαν στην απόφαση να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ ανέδειξε ο ευρωβουλευτής Νικόλαος Φαραντούρης μιλώντας στην εκπομπή «Σ/Κ από τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ