Η Σουηδική κυβέρνηση ενέκρινε την υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέμα ημερών το επίσημο αίτημα της σκανδιναβικής χώρας.

Ολοταχώς στο δρόμο που χάραξε η Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ βαδίζει η Σουηδία.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της στην Ατλαντική Συμμαχία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Συμμαχία από την σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την Φινλανδία.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων αλλά και πυρηνικών όπλων

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

«Η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η πρωθυπουργός της χώρας

Η πρωθυπουργός και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον έδωσε συνέντευξη Τύπου στην Στοκχόλμη δηλώνοντας ότι «το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Η σουηδική δεξιά υποστήριζε ήδη την ένταξη στην Συμμαχία, ενώ οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της σκανδιναβικής χώρας τάσσονταν επίσης υπέρ αν η κίνηση γινόταν από κοινού με την Φινλανδία.

Το Ελσίνκι ανακοίνωσε σήμερα την ιστορική υποψηφιότητά του στο ΝΑΤΟ, η οποία κατατίθεται αύριο στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ