Πούτιν: Θα απαντήσουμε στη στρατιωτική επέκταση του NATO!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενώ η Ρωσία δεν βλέπει την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή, η ανάπτυξη νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής εκεί μπορεί να προκαλέσει απάντηση από τη Μόσχα, προειδοποίησε σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η ένταξη των σκανδιναβικών εθνών στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί άμεση απειλή για εμάς… αλλά η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής σε αυτά τα εδάφη σίγουρα θα προκαλέσει την απάντησή μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας (Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν) υπό τη ηγεσία της Μόσχας.

«Ποια θα είναι αυτή η απάντηση… θα δούμε τι απειλές δημιουργούνται για εμάς», είπε επίσης ο Ρώσος Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Τα προβλήματα δημιουργούνται χωρίς κανένα λόγο. Θα αντιδράσουμε ανάλογα».

Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με «επιθετικό τρόπο για να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη παγκόσμια κατάσταση ασφάλειας».

«Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε»

Ένας Ρώσος αξιωματούχος προειδοποίησε επίσης τη Δύση ότι η Μόσχα δεν θα «ανεχτεί απλώς» την επέκταση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αναφέρει τη μετασοβιετική διεύρυνση του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προς τα ανατολικά προς το ρωσικό έδαφος, ως λόγο για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχτούμε», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριάμπκοφ πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης να ενταχθούν στη συμμαχία ήταν λάθος: «Το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα σε αυτόν τον τομέα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται σε κάποια διάταξη-φάντασμα σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την εκτυλισσόμενη κατάσταση».

Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει δώσει ελάχιστες ενδείξεις για το τι είναι διατεθειμένη να κάνει ως απάντηση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στις Σκανδιναβικές χώρες, λέγοντας ότι απλώς θα υπάρξει μια «στρατιωτικο-τεχνική απάντηση».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νινίστο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέμεινε ότι η Μόσχα δεν αποτελεί «καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας». Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων (800 μίλια).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ