Κατατέθηκε το επίσημο αίτημα ένταξης στο NATO από Φινλανδία, Σουηδία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας (Κλάους Κόρονεν) και της Σουηδίας (Άξελ Γουέρνοφ). «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Για να συμπληρώσει: «Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του. Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι».

«Η συνδρομή σας θα αυξήσει την κοινή μας ασφάλεια. Οι Σύμμαχοι θα εξετάσουν τώρα το επόμενο βήμα. Θα εργαστούμε για όλα τα ζητήματα και θα καταλήξουμε σε μια γρήγορη απόφαση», είπε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εν τω μεταξύ πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας. Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον είναι καθοριστική για το μέλλον και των δύο υπό ένταξη χωρών, αλλά και για το δικό μας…

«Ελπίζουμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών φέτος. Ελπίζω να μπορέσουμε να λύσουμε ή να μειώσουμε τα προβλήματα μέσω αυτού του μηχανισμού, με γνώμονα πάντα το αποτέλεσμα. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας», είπε ο Τσαβούσογλου από τις ΗΠΑ λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ