Το Anadolu σε διατεταγμένη υπηρεσία: Σουηδικοί οι πύραυλοι στις επιθέσεις του PKK κατά του τουρκικού στρατού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τουρκικά ΜΜΕ, προεξάρχοντος του πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ακολουθούν τη γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τις Φινλανδίακαι Σουηδία –και κυρίως τη δεύτερη- για «υπόθαλψη τρομοκρατών», εννοώντας τους Κούρδους, ως μια από τις δικαιολογίες για το βέτο που θέτει στην ένταξή τους στο NATO.

Έτσι, σήμερα εμφανίστηκε ένα άρθρο στο Anadolu, το οποίο είχε μάλιστα και τον τίτλο: «Το PKK χρησιμοποιεί σουηδικούς πυραύλους AT4 σε επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού», ενώ στον υπότιτλο ανέφερε πως σύμφωνα με «πηγές» του πρακτορείου, «πύραυλοι AT4 κατασχέθηκαν πολλές φορές από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας».

Είναι προφανής ο λόγος που εμφανίστηκε τώρα αυτό το δημοσίευμα, ώστε να μπορέσει να «κουμπώσει» με τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τις προφάσεις που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας (και της Φινλανδίας) στο NATO, θέλοντας να κερδίσει ό,τι μπορεί από τα παρακάλια των ΗΠΑ και των άλλων μελών της Συμμαχίας.

nb pinakas anadolu
πηγή: www.aa.com.tr

Γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο του Anadolu:

«Η τρομοκρατική ομάδα PKK χρησιμοποιεί πυραύλους AT4, που παράγονται από τη Σουηδία -που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ- σε επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Anadolu.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, οι πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το PKK στις πολυάριθμες επιθέσεις του κατά των τουρκικών δυνάμεων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατάσχεσαν  πρόσφατα πυραύλους AT4 από κρησφύγετο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ομοίως, έως και 17 πύραυλοι AT4 βρέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2020 και το 2021 σε επτά ξεχωριστά περιστατικά από διάφορες τοποθεσίες στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι της Τουρκίας.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, πέντε πύραυλοι AT4 βρέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ 2019 και 2021.

Εν τω μεταξύ, σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Hakurk και του Avasin-Basyan, ανακαλύφθηκαν 13 όπλα AT4 μεταξύ 2018 και 2021 σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά.

Το οπλικό σύστημα, το οποίο έχει μια ευρεία οικογένεια προϊόντων, είναι ένα από τα πιο κοινά ελαφρά αντιαρματικά όπλα στον κόσμο. Το αποτελεσματικό βεληνεκές μονής βολής αυτού του φορητού από τον άνθρωπο όπλου, είναι 200-1.000 μέτρα (660-3300 πόδια).

nb keimeno anadolou
Το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων

Σχεδιάστηκε για να καταστρέφει ή να απενεργοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα και οχυρώσεις.

Η Τουρκία, ένα μακροχρόνιο μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν, τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του PKK/YPG.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο το Ελσίνκι όσο και η Στοκχόλμη απέτυχαν να συμφωνήσουν με τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση δεκάδων τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων μελών του PKK και της FETO, της ομάδας πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ανώτεροι εκπρόσωποι της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τις ενταξιακές τους διαδικασίες.

Στην 35ετή και πλέον τρομοκρατική του εκστρατεία κατά της Τουρκίας, το PKK – που καταγράφεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ – είναι υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG είναι το συριακό παρακλάδι του PKK».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ