Συντετριμμένος ο Elon Musk, αποχαιρετά τον Βαγγέλη Παπαθανασιου: Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο

Good night, sweet maestro, and flights of angels sing thee to thy rest

Καληνύχτα, γλυκέ μαέστρο, και οι πτήσεις των αγγέλων σε τραγουδούν στην ανάπαυσή σου.

Λίγοι μπορούν να έχουν στο όνομά τους δίπλα τη λέξη «παγκόσμιος».
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν Παγκόσμιος Έλληνας.
Από το Chariots of fire μέχρι το 1492.
Από τις Ωδές μέχρι τη Μυθωδία.
Μία τεράστια απώλεια. Αλλά και μία παρουσία που ξεπερνάει τον χώρο και τον χρόνο.
#vangelis

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς. #Vangelis

Vangelis. Μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας συμπαντικός καλλιτέχνης, ένας μεγάλος Έλληνας με διεθνείς τιμές και διακρίσεις, περνάει σήμερα στην αιωνιότητα. Η Μυθωδία του έφτασε σήμερα μέχρι τ’άστρα… #rip #vangelis

*Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεργάστηκε με την Φίνος Φιλμ το 1966, συνθέτοντας τη μουσική για την ταινία «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα» του Γιώργου Κωνσταντίνου.

Βαγγέλης Παπαθανασίου: «Η Ελλάδα στα μάτια μου δεν είναι ο αγώνας για το θρόνο,το κηδεμόνευμα προσώπων και πραγμάτων. Είναι μια πνευματική υπόθεση ερήμην του αλληλοσπαραγμού των κηδεμόνων της…»
Καλό ταξίδι…
#vangelis

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι, πια, κοντά μας. Για όλον τον κόσμο, η θλιβερή είδηση δηλώνει πως το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή Vangelis. Τον πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου, των Όσκαρ, της Μυθωδίας και των μεγάλων επιτυχιών.

Για εμάς του Έλληνες, όμως, που ξέρουμε ότι το δεύτερο όνομά του ήταν Οδυσσέας, σημαίνει ότι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς. Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του.

Μπορεί ο Vangelis να έγινε διάσημος με τις μουσικές που έγραψε για σπουδαίες ξένες παραγωγές, όμως έκανε μια σπάνια εμφάνιση στον Ελληνικό κινηματογράφο. 19χρονος και τέρμα χαμογελαστός παίζει πιάνο με τους Forminx στο Ο Θόδωρος Και Το Δίκαννο (1962) του Ντίνου Δημόπουλου.

62A3F294 A92E 4870 9525 3AA4AFCF2D65

Κι εδώ αναμνηστική φωτογραφία από τα γυρίσματα του Ο Θόδωρος Και Το Δίκαννο (από τη Finos Film) με τους Forminx να ποζάρουν σε πλήρη σύνθεση και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου δεξιά στο πιάνο να παίρνει πόζα γεμάτη έμπνευση.

5189EF46 3B86 4BC9 BF53 6C575E425FB2

Πέθανε -την Τρίτη 17 Μαΐου- ο σπουδαίος Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου) σε ηλικία 79 ετών. Τεράστια απώλεια. Μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα. Oscar μουσικής για το Chariots of Fire αλλά και ιστορικά soundtrack στα Blade Runner, Missing, 1492: Conquest of Paradise και τόσα ακόμα…

4647F8F0 EA7A 4487 A85A 736F77A2D0A5

Δεν υπάρχει έστω κι ένας που να μην έχει τρέξει μια φορά στη ζωή του (έστω και για 20 μέτρα) μουρμουρίζοντας μέσα του το θέμα από τους Δρόμους της Φωτιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ