Ορίστηκε το ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους.
Μια αράχνη που είναι είδος υπό εξαφάνιση και ζει στην Μεγάλη Βρετανία, η αράχνη – πασχαλίτσα, βρέθηκε σε αυλή σπιτιού στο Ναύπλιο.
Πρόκειται για την αράχνη πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus) με το σπάνιο χρώμα της πασχαλίτσας, ενώ σύμφωνα με το anagnostis.org έφθασε μέχρι την πρωτεύουσα της Αργολίδας.
Φαίνεται πως η Eresus Cinnaberinus «μετακόμισε» στην πόλη με κάποιον ταξιδιώτη. Η αράχνη πήρε το όνομά της, εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.
Πριν από δύο εβδομάδες είχε εντοπιστεί και στον Πόρο
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η αράχνη πασχαλίτσα είχε εντοπιστεί και στο Νεώριο από τον δήμαρχο Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook.
«Σήμερα το απόγευμα (11/5) στο Νεώριο παρατήρησα ένα μικρό κόκκινο πραγματάκι να κινείται στο πεζοδρόμιο. Κοιτάζοντας καλύτερα, κατάλαβα ότι πρόκειται για μια πολύ παράξενη αράχνη. Έτσι, έκανα μια σημαντική ανακάλυψη, καταγράφοντας στον Πόρο μία από τις σπανιότερες αράχνες του κόσμου, την «αράχνη – πασχαλίτσα» (δεν κάνω πλάκα, γκουγκλάρετε για περισσότερες πληροφορίες). Είναι τελείως ακίνδυνη και πανέμορφη» σημείωσε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.
Τα μωρά της μητέρας αράχνης – πασχαλίτσας τρέφονται με το σώμα της
Η ικανότητά της στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, τις κάνει να ξεχωρίζουν. Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.
Το έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχαν απομείνει μόνο 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση. Από το 2017 ως και το 2020 οι Άγγλοι έτρεξαν πρόγραμμα για την διάσωσή της και όπως φαίνεται το κατάφεραν.
Συγκεκριμένα, πέντε νέοι πληθυσμοί της αράχνης πασχαλίτσας δημιουργήθηκαν με τη μετατόπιση των πολύτιμων αραχνών σε νέες περιοχές οικοτόπων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των πληθυσμών σε 19.