ΔΝΤ: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαιρετικά αβέβαιο χαρακτήρισε το εύρος των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε σημερινές δηλώσεις της στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας.

«Ο ορίζοντας σκοτείνιασε» στην παγκόσμια οικονομία, διαπίστωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, ενώ προειδοποίησε πως «η χρονιά θα είναι δύσκολη», επισημαίνοντας πως «βιώνουμε ένα σοκ στην τιμή των πρώτων υλών και κυρίως στις τιμές των ειδών διατροφής» που γνωρίζουν ιστορική αύξηση.

Μια ύφεση δεν είναι στον ορίζοντα «επί του παρόντος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση», σχολίασε, κατόπιν, η Γκεοργκίεβα, απαντώντας σε ερώτηση για τους κινδύνους ύφεσης στις ανεπτυγμένες χώρες. Όσον αφορά δε στους κινδύνους παγκόσμιας ύφεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν τους απέκλεισε, δηλώνοντας παράλληλα ότι «θα δούμε υφέσεις σε ορισμένες χώρες που δεν συνήλθαν από την κρίση της Covid, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ή την εισαγωγή διατροφικών προϊόντων και ήδη παρουσιάζουν αδυναμίες».

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έχουν συγκεντρωθεί πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες, οι οποίοι συναντώνται εν μέσω ενός πληθωρισμού που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της γενιάς στις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης. Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, μείωσε τον Απρίλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% φέτος (-0,8 της μονάδας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις) λόγω των «σεισμικών κυμάτων» του πολέμου στην οικονομία.

Από τότε που διατυπώθηκαν οι προβλέψεις αυτές, «ο ορίζοντας σκοτείνιασε» και στον πόλεμο προστέθηκαν οι οικονομικές συνέπειες των περιορισμών στην Κίνα, καθώς και η πιο σφιχτή νομισματική πολιτική σε πολλές χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό. Οι συνέπειες του πολέμου μπορεί να επιδεινωθούν περαιτέρω, και ο φόβος μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αυξανόμενο αριθμό οικονομικών παρατηρητών.

Σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στον οποίο μετέχει το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών, αναφέρει ότι οι χώρες της G7 κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο μείωση της ανάπτυξής τους κατά 0,1%, σε τριμηνιαία κλίμακα.

  • Δείτε δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ:

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί για κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης

Παγκόσμια αποσταθεροποίηση «βλέπει» ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δηλώνοντας σήμερα στο Νταβός πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος «να αποσταθεροποιηθεί ο κόσμος», εάν οι τρέχουσες κρίσεις -κυρίως η ενεργειακή και η επισιτιστική- δεν επιλυθούν άμεσα.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τέσσερις μεγάλες κρίσεις, υψηλού πληθωρισμού, ενέργειας, έλλειψης τροφίμων και κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι αλληλένδετες και ήρθαν στο προσκήνιο λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό τα προβλήματα να επιλύονται, αλλά όχι σε βάρος των άλλων».

«Εάν δεν λυθεί κανένα από τα προβλήματα, τότε φοβάμαι ότι θα βιώσουμε μια παγκόσμια ύφεση – με τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στο κλίμα, αλλά και στην παγκόσμια σταθερότητα», επισήμανε ο Χάμπεκ και αναφέρθηκε ειδικά στην επισιτιστική κρίση που ήδη απειλεί κάποιες χώρες. «Αν ένα τμήμα του πληθυσμού απειλείται με πείνα, αυτό οφείλεται στο βάναυσο ρωσικό καθεστώς, το οποίο προκαλεί αυτές τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνει στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να επιλύσει τις παγκόσμιες κρίσεις. «Αν κάθε χώρα σκεφτεί πρώτα τον εαυτό της, οι κρίσεις μόνο να επιδεινωθούν μπορούν. Αν σκεφτόμαστε μόνο τη δική μας ενέργεια, τα δικά μας τρόφιμα, αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την αγορά», προειδοποίησε και σημείωσε ότι χρειάζονται νέα θεμέλια για την παγκόσμια οικονομία – με αλληλεγγύη.

Αναγκαίο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε επίσης εκ νέου υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στην Ουγγαρία, η οποία μέχρι τώρα εμποδίζει τη σχετική απόφαση στο πλαίσιο της Ε.Ε., ο υπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζει τις διαφορετικές αφετηρίες της κάθε χώρας και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην εφαρμόζουμε οριζόντια τις αποφάσεις για όλους, χωρίς να βλέπουμε τη δύσκολη κατάσταση», στην οποία βρίσκονται κάποιες χώρες.

«Περιμένω όμως από όλους -συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας- να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να βρούμε μια κοινή λύση και να μην πούμε ότι θα έχουμε μια εξαίρεση, μετά θα μείνουμε πίσω και στο μεταξύ θα αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ