Νεα ψυχρολουσία με ίσες αποστάσεις από το State Department

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ακραία δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα ένταση που έχει ξεσπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα.

«Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν την ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Με πληροφορίες απο το newsit.gr

Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Το… φάουλ της Κομισιόν με το ουδέτερο σχόλιο

Νωρίτερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων προσπάθησε να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά το ουδέτερο σχόλιο που η ίδια έκανε για τις ακραίες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι ο ηγέτης μίας κυβέρνησης κράτους-μέλους της Ε.Ε., τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος».

Συγκεκριμένα, η Ντάνα Σπίναντ απαντώντας σε δεύτερο χρόνο στις ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα εξής:

«Δεν σχολιάζουμε σχόλια – εξ ου και η σύντομη αντίδρασή μου στην ερώτηση στην αίθουσα Τύπου. Αλλά γενικότερα για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και της αποκλιμάκωσης, μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση.

Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του briefing η Ντάνα Σπίναντ αρκέστηκε σε γενικολογίες και ευχολόγια, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος καταφέρθηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Σπίναν δήλωσε ότι η Κομισιόν προωθεί και ενθαρρύνει την καλή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας και των δύο ηγετών τους, και ελπίζει ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί εμπράκτως, σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή.

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις

Μία ημέρα μετά τη “βόμβα” που έβαλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις με 29 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήση ζεύγους τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 27.000 πόδια.

Παράλληλα, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA μετέδωσε ότι ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ