Διευκρινίσεις για το εάν θα επιβληθεί χαράτσι από την 1η Ιουνίου στα εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, εφαρμόζοντας όσα προβλέπονται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων, από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Δεύτερον, η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Ειδικότερα, θα θέλαμε να επισημαίνουμε πως κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του. Συνεπώς δεν επιβάλλεται αυτό το τέλος ανακύκλωσης, στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Τρίτον, η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το ύψος του έχει οριστεί στα οκτώ (8) λεπτά.

Τέταρτον, όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο) και συνεπώς δεν επιβαρύνονται με το τέλος.

Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve, που δεν είναι από PVC.

Ποιος είναι ο στόχος της επιβολής τέλους

Η επιβολή του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά.

Υπηρετεί την ίδια φιλοσοφία με την πετυχημένη εκ του αποτελέσματος πρωτοβουλία που έχει ήδη προηγηθεί, με την επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής σακούλας, η οποία οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο να εκμηδενισθεί σχεδόν η χρήση της από τους καταναλωτές.

Αλλάζουμε συνήθειες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Οι πολίτες κάθε μέρα που περνά, αντιλαμβάνονται καλύτερα την αξία που έχει η συμβολή του καθενός ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί, προκειμένου να συμβάλουμε μέσω των επιλογών μας στη μείωση της χρήσης των πλαστικών αλλά και στην ανακύκλωση, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Καθώς και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής μας, μέσα από την υιοθέτηση νέων καταναλωτικών προτύπων και συμπεριφορών , σημειώνει ο ΕΟΑΝ

Διευθύνων Σύμβουλος ΕΟΑΝ: Δεν ακριβαίνει το εμφιαλωμένο νερό που πωλείται σε πλαστική συσκευασία

Με αφορμή την επιβολή του τέλους ανακύκλωσης, ύψους 8 λεπτών, από 1ης Ιουνίου 2022 στα πλαστικά μπουκάλια ποτών (νερό, αναψυκτικό, γάλα κ.ά.) η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης ξεκαθάρισε ότι:

Δεν πρόκειται να ακριβύνει κατά δέκα λεπτά, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η τιμή του εμφιαλωμένου νερού από 1ης Ιουνίου 2022.
Αφενός γιατί η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος βρίσκεται σε καθεστώς διατίμησης.
Αφετέρου, γιατί όλα τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού που διατίθενται σήμερα στην αγορά, δεν περιέχουν στην ετικέτα τους πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), άρα δεν επιβάλλεται το τέλος ανακύκλωσης σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ