Χυδαία πρόταση κυρώσεων από την Κομισιόν, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να βάλουν βέτο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν ο Μητσοτάκης δεν βάλει βέτο, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι καταστροφικές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την απαγόρευση της θαλάσσιας μεταφοράς πετρελαίου από τη Ρωσία καθυστερώντας παράλληλα τους περιορισμούς στις εισαγωγές μέσω αγωγών, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει δήθεν τις ουγγρικές αντιρρήσεις και να κλείσει συμφωνία για ένα πακέτο κυρώσεων που θα στόχευε τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Μιλάμε για τον ορισμό της διαφθοράς και της υποκρισίας! Η Γερμανία βάζει λαγό την Ουγγαρία για να συνεχίσει να προμηθεύεται η ίδια φυσικό αέριο!

Το γιατί, το είχαμε εξηγήσει εδώ: Κραυγή αγωνίας κορυφαίου στελέχους της BMW: Αν σταματήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, τελειώσαμε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, έστειλε μια αναθεωρημένη πρόταση στις εθνικές κυβερνήσεις το Σάββατο ότι θα εξοικονομήσει αποστολές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba, που είναι η κύρια πηγή εισαγωγών αργού πετρελαίου της Ουγγαρίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Τα κράτη μέλη θα καταργήσουν σταδιακά τις εισαγωγές τους δια θαλάσσης σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου σε οκτώ μήνες, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η πρόταση θα δώσει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, η οποία έχει αντιταχθεί στη συμφωνία, να βρει μια τεχνική λύση που να ικανοποιεί τις ενεργειακές της ανάγκες. Θα αντιμετωπίσει επίσης τις ανησυχίες άλλων ηπειρωτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, η Βουλγαρία θα λάβει μεταβατική περίοδο μέχρι τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024 και η Κροατία θα μπορούσε να λάβει εξαίρεση για τις εισαγωγές πετρελαίου. Η Επιτροπή πρότεινε επίσης τον περιορισμό των επανεξαγωγών ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρονται μέσω αγωγών σε άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, όπου θα μπορούσαν να συζητήσουν το αναθεωρημένο πακέτο μέτρων. Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν για μια συμφωνία πριν συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πακέτο κυρώσεων απαιτεί την υποστήριξη όλων των κρατών μελών. Αρκετά έθνη είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στη διάκριση μεταξύ παραδόσεων μέσω θαλάσσης και αγωγών λόγω ανησυχιών ότι μια τέτοια διάσπαση ήταν άδικη καθώς θα έπληττε δυσανάλογα τις προμήθειες τους.

Αντίκτυπος των κυρώσεων

Η ΕΕ είχε προτείνει προηγουμένως τη σταδιακή κατάργηση όλων των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είχαν λάβει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2024 για να συμμορφωθούν, ενώ η Τσεχία θα είχε εξαίρεση μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι χώρες αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού πετρελαίου που εισάγει η ΕΕ από τη Μόσχα.

Η εξαίρεση του πετρελαίου μέσω αγωγών από τα μέτρα – την οποία είχε ζητήσει προηγουμένως η Ουγγαρία ως προϋπόθεση για να στηρίξει το πακέτο, μαζί με περισσότερο χρόνο και επενδύσεις υποδομής – θα μειώσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Η Ρωσία έστελνε περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή το 2021. Αυτό συγκρίνεται με τους θαλάσσιους όγκους 1,57 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τα λιμάνια της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αρκτικής.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων των αγωγών είναι στη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες «υπόσχονται» ότι θα απογαλακτιστούν από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΕ.

Με απλά λόγια, όλοι ετοιμάζονται να κάνουν τη δουλειά τους, εκτός φυσικά από την Ελλάδα. Διότι μία τέτοια ενέργεια θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που για παράδειγμα ο επικεφαλής της BMW είχε δηλώσει απερίφραστα πως εάν σταματήσει το ρώσικο αέριο από την Γερμανία, θα σταματήσει και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία!

Με απλά λόγια, την ώρα που ο Έλληνας παραγωγός δεν μπορεί να πουλήσει ροδάκινα στην Ρωσία, ο Έλληνας γουναράς δεν μπορεί να πουλήσει γούνες, ο έλληνας ξενοδόχος δεν μπορεί να φιλοξενήσει Ρώσους τουρίστες, όλοι υπόλοιποι κάνουν μπίζνες δισεκατομμυρίων με την Ρωσία! Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Κύπρο.

Εάν δεν θέσει βέτο τώρα η Ελλάδα σε αυτή την πρόταση, πότε θα θέσει; Ας ζητήσουμε τότε και εμείς εξαίρεση για τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Απλά πράγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ