Νεα παράταση της μείωσης του φόρου στα καύσιμα, ψήφισε ομόφωνα η Κυπριακή βουλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Κύπρο όχι μόνο έχουν προχωρήσει στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την επέκταση για άλλους τρεις μήνες του συγκεκριμένου μέτρου καταπολέμησης της ενεργειακής κρίσης, ψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Προηγήθηκε έντονη συζήτηση στην Ολομέλεια του σώματος στο πλαίσιο συζήτησης και άλλων συναφών νομοσχεδίων για τις τιμές των καυσίμων, των μέτρων που λήφθηκαν από την κυβέρνηση για στήριξη των καταναλωτών, αλλά και φαινόμενων αισχροκέρδειας που παρατηρούνται. Το νομοσχέδιο που αφορά ένα από τα έντεκα κυβερνητικά μέτρα που προωθούνται για άμβλυνση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση και δη τις τιμές των καυσίμων, τέθηκε προς συζήτηση προηγουμένως ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών επανέλαβαν την έκκληση τους προς του τεχνοκράτες της κυβέρνησης για κατάθεση στοιχείων για τα έσοδα του κράτους από τις φορολογίες λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης επεσήμανε ότι από τη ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα υπάρξει μείωση στις τιμές των καυσίμων, καθώς όπως είπε τις τελευταίες ημέρες οι τιμές των καυσίμων ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Ο ίδιος ζήτησε, όπως, τεθεί πλαφόν και στις τιμές των καυσίμων, αναφέροντας ότι σχετική πρόταση βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας. Απαντώντας στον κ. Λουκαΐδη, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, αναφέρθηκε στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε με επιτυχία η κυβέρνηση στη δεκάχρονη θητεία της όπως είπε, τονίζοντας, παράλληλα, ότι και σε αυτή που βρισκόμαστε σήμερα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθούν οι πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που θεσπίστηκε αφορά στην προσωρινή και για το καθορισμένο διάστημα, μέχρι 31/8/2022, μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για σκοπούς ελάφρυνσης του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνεται το καταναλωτικό κοινό και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι χθες έληξε η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία εφαρμόζονταν μειωμένοι φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης κατά 8,4 λεπτά το λίτρο και κατά 5,2 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη το ψάχνει για το εάν θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου με τα… ψίχουλα του Fuel Pass.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ