Τι πρέπει να προσέχουμε με την άρση των μέτρων, δε χρειάζονται φοβικές συμπεριφορές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, τώρα που τα μέτρα έχουν αρθεί και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Ο ίδιος, παράλληλα, καυτηριάζει κάποιες υπερβολικά φοβικές συμπεριφορές που εξακολουθούν να έχουν ορισμένοι πολίτες και σημειώνει ότι το καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε, θα είναι πολύ καλό, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να καταδεικνύουν ότι η κατάσταση με την πανδημία είναι καλύτερη ακόμα και από τις αισιόδοξες προβλέψεις. Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας σε αυτό συνέβαλαν κυρίως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αλλά και το γεγονός ότι από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι σήμερα νόσησε ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μετά, όταν θα αρχίσει να σφίγγει πάλι ο καιρός και θα επιστρέψουμε στους κλειστούς χώρους, ο κ. Γουργουλιάνης εμφανίζεται αισιόδοξος για τα μεγέθη που θα παρουσιάσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Ο ίδιος τοποθετήθηκε και σχετικά με το ενδεχόμενο νέων εμβολιασμών από το ερχόμενο φθινόπωρο, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν σίγουρα εμβόλιο οι ευάλωτες υγειονομικά ομάδες του πληθυσμού. Για την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλου του πληθυσμού ο κ. Γουργουλιάνης αφήνει ερωτηματικά.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολιασμού από τον ερχόμενο Οκτώβριο, εκτιμώ ότι θα πρέπει σίγουρα να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες και ελπίζω ότι θα έχουμε ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τα νέα στελέχη. Για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού εκφράζω ερωτηματικά. Άκουσα τον υπουργό Υγείας να αναφέρεται στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, όμως, θα πρέπει να δούμε, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», λέει ο κ. Γουργουλιάνης

Ποιοί πρέπει να προσέχουν

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από εδώ και στο εξής, αν και δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, καλό θα είναι, όσοι κάνουν χημειοθεραπείες και πάσχουν από ζάχαρο ή άλλα βαριά νοσήματα αλλά και γενικώς τα ευάλωτα υγειονομικά άτομα, να συνεχίζουν να τις φοράνε σε κλειστούς χώρους διασκέδασης αλλά και στην εργασία τους, αν βρίσκονται μαζί με αρκετούς άλλους ανθρώπους για καλύτερη δική τους προστασία.

Επίσης, ο καθηγητής σημειώνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν νιώσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε κοινό κρυολόγημα. Ακόμα και να πιθανολογούμε ότι κάποιο σύμπτωμα που αισθανόμαστε, παραπέμπει σε κοινό κρυολόγημα και ενδεχομένως σε κορωνοϊό, ο κ. Γουργουλιάνης υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι μας για καλύτερη προστασία του κοινωνικού συνόλου.

«Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι δεν πρέπει να βγάζουμε φοβικές συμπεριφορές και να είμαστε υπερβολικοί στα μέτρα προστασίας που ακολουθούμε. Εννοείται ότι πρέπει να προσέχουμε, όμως, δε βλέπω κανένα νόημα στο να φοράει κάποιος μάσκα, όταν βρίσκεται μόνος του στο αυτοκίνητό του. Βλέπω κάποιους γύρω μου και αυτό αποτελεί ξεκάθαρα μία φοβική συμπεριφορά. Επίσης, είναι υπερβολή, όταν ζητείται από κάποιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να φορούν γάντια οι πελάτες, όταν πηγαίνουν να πάρουν το πρωινό τους», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ανοσία πάνω από το 90% του πληθυσμού

Σε ό,τι αφορά στην πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ότι τα μηνύματα είναι περισσότερο αισιόδοξα από τα προσδοκώμενα.

«Ως άτομο είμαι φύσει αισιόδοξο και παρ’ όλα αυτά έχουμε προετοιμαστεί με τους συνεργάτες μου να δεχθούμε αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο κάποιους, έστω και λίγους, ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, δεν έχουμε κανέναν. Σε όλη τη χώρα καθημερινά εισάγονται στα νοσοκομεία 85-90 ασθενείς. Αν διαιρέσουμε το συγκεκριμένο νούμερο με το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας, θα δούμε ότι αντιστοιχούν μία ή δύο εισαγωγές καθημερινά σε κάθε νοσοκομεία, αριθμός πολύ χαμηλός. Αλλά και ο καθημερινός αριθμός των νεκρών είναι μονοψήφιος, ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται και ο αριθμός των βαριών νοσήσεων», τονίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει νοσήσει από την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον ο μισός πληθυσμός των Ελλήνων. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλέον ποσοστά εμβολιασμού, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να έχει αποκτήσει ανοσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ