Βέτα και Βαγόρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες ξεκίνησαν τα γιορτάσια. Χαμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ως αποικιοκρατική δύναμη ονομαζόταν Μεγάλη Βρετανία, αλλά όταν έκανε αίτημα να μπει στην ΕΟΚ, μπήκε στη μέση ο Ντε Γκολ (που είχε επιζήσει από τον Μάη του ‘68) και είπε πως «εγώ μόνο μια Βρετάνη ξέρω και αυτή είναι γαλλική». Αυτή λοιπόν η χώρα, που έχει και τη λέξη «Βασίλειο» στο όνομά της, γιορτάζει τώρα τα 70 χρόνια της βασίλισσάς της. Της Ελισάβετ ή Λίλιμπεθ ή Βέτας, κατά το ελληνικότερον.

Νόρα Ράλλη απο την efsyn.gr

Του χρόνου βέβαια κλείνει η Βέτα 70 χρόνια στο χρυσό της θρονί, αλλά ποιος ζει ποιος πεθαίνει έως τότε και είναι και η κρίση στη μέση, υπολογίζουν και στα 90 εκατομμύρια ποτήρια μπίρας που λένε πως θα καταναλωθούν αυτές τις μέρες και φυσικά στον τουρισμό, οπότε τη γιορτάζουν φέτος. Στις 2 Ιουνίου 1953, η Βέτα ήταν 25 ετών. Νεότατη βασίλισσα. Ο Ευαγόρας, πάλι, ήταν μόλις 15. Στις αποικίες τότε, παρόμοια γιορτάσια στήνονταν ένεκα της στέψης. Η Κύπρος τέτοια αποικία ήταν. Η αγγλική σημαία στήθηκε στο σχολείο του Ευαγόρα και ο μικρός ανέβηκε επάνω και την έσκισε. Στην Πάφο, όπου ήταν το σχολείο, γιορτές δεν έγιναν. Η αστυνομία ενεπλάκη, αλλά η στέψη δεν έπρεπε να συνδεθεί με αίμα.

Το αίμα έπρεπε να περιμένει τρία χρόνια. Ηταν 14 Μαρτίου του 1957 όταν οι Αγγλοι κρέμασαν τον Ευαγόρα, που μόλις είχε κλείσει τα 19 του χρόνια. Αρκετοί (και κάποιοι Αγγλοι Εργατικοί βουλευτές) ζητούσαν επίμονα να δοθεί χάρη για τον νεαρό Βαγόρα, όπως τον φώναζαν. Η Βετούλα όμως ήταν ανένδοτη. Και έτσι ο Βαγόρας έγινε ο νεότερος αγωνιστής που εκτελέστηκε από τους Αγγλους, χωρίς ουσιαστικό κατηγορητήριο… Για να ακούω εγώ όλες αυτές τις μέρες στα κανάλια (και στην ΕΡΤ!) για το Ιωβιλαίο και τα καπέλα της Βέτας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ