26 Ιουνίου 1913: Το Πολεμικό Ναυτικό απελευθερώνει την Καβάλα από τους Βούλγαρους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αντιτορπιλικό “Δόξα”, υπό τον Πλωτάρχη Κριεζή, μαζί με τα “Πάνθηρ” και “Ιέραξ”, εισπλέουν στο λιμάνι τής Καβάλας και στην συνέχεια άγημα τού “Δόξα” απελευθερώνει την πόλη και γίνεται δεκτό από τους κατοίκους με άκρατο ενθουσιασμό.

Οι Βούλγαροι είχαν εγκαταλείψει την πόλη παίρνοντας ως ομήρους τον Μητροπολίτη και τριάντα προκρίτους. Ο Ναύαρχος Κουντουριώτης, είχε διοργανώσει εικονική απόβαση στην Θάσο, αποσπώντας την προσοχή των Βουλγάρων στην περιοχή και κατάφερε με αυτό το τέχνασμα την απόβαση στην Καβάλα και την απελευθέρωση τής πόλεως.

Η παραπλανητική κίνηση τού Κουντουριώτη, άρχισε από τις 23 τού μήνα, κάνοντας τούς Βούλγαρους να πιστέψουν πως ο Ελληνικός στρατός συγκεντρώνει την κύρια δύναμή του στο νησί. Ήθελε να αποφύγει τον βομβαρδισμό τής πόλεως, γιατί κάτι τέτοιο θα την κατέστρεφε λόγω τής πολεοδομίας της.

Από τους 4.000 Βούλγαρους τής πόλεως , έμεινε πίσω ένα τάγμα και μία διμοιρία δολοφόνων υπεύθυνων για τις σφαγές των αμάχων και τις λεηλασίες των υποχωρούντων. Ο Ελληνικός Στρατός, με την έγκαιρη απελευθέρωση τής πόλης, απέτρεψε τον ολοκληρωτικό εμπρησμό της, τον οποίον σχεδίαζαν οι φονιάδες Βούλγαροι.

Επίσημα η επέτειος συνεορτάζεται στις 29 Ιουνίου μαζί με τον πολιούχο της Καβάλας, Απόστολο Παύλο.

kavalapress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ