Νύχτα τρόμου: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Βούλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύσκολο προβλέπεται το βράδυ για τους κατοίκους της Βούλας και της Βάρης καθώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα εξακολουθεί να καίει, αν και όχι με την ίδια ένταση και κατευθύνεται προς τη Βάρη.

Στελέχη της Πυροσβεστικής δήλωσαν στο kathimerini.gr στις 22.20 ότι η εικόνα της φωτιάς είναι βελτιωμένη, ωστόσο υπάρχουν κάποιες αναζοπυρώσεις. Τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί, ενώ στο σημείο επιχειρούν 171 πυροσβέστες με 56 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρα τμήματα.

Οι εστίες που μαίνονται είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε αστικό ιστό αλλά και σε οικόπεδα, στα σύνορα με τη Βάρη. Από την πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές σπίτια καθώς και οχήματα, η επίσημη καταγραφή όμως δεν έχει γίνει ακόμα.

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε ότι οι «εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών που δόθηκαν νωρίτερα στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές έχουν ανακληθεί. Η περιοχή που μένει προς το παρόν σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης είναι μόνο αυτή του Χερώματος Βάρης από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα.

Για την εκκένωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS που βρίσκονται στην περιοχή, ο δήμαρχος τόνισε: «Αυτή την ώρα τόσο οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι του Γηροκομείου, όσο και τα παιδιά του Χωριού, επιστρέφουν στους κοιτώνες τους. Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές».

Ο κ. Κωνσταντέλλος ζήτησε από τους κατοίκους που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο, να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, ν’ ανεβάσουν τις τέντες, να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να συνεργαστούν με τις Αρχές.

Στη Βούλα ο Χρήστος Στυλιανίδης

Στο πύρινο μέτωπο που μαίνεται στην Άνω Γλυφάδα και την Άνω Βούλα βρίσκονται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Π.Σ.Γιάννης Αρτοποιός η πυρκαγιά στην ‘Ανω Βούλα παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο όταν ξεκίνησε ήταν πολύ επικίνδυνη, καθώς έπνεαν βόρειοι άνεμοι με ριπές 8 μποφόρ, που την έσπρωξαν μέσα στον αστικό ιστό.

Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, οι οποίο ειδοποιήθηκαν και με μήνυμα του 112 που εστάλη στις 16.20′. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τόνισε ο κ. Αρτοποιός, κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενισχύονταν συνεχώς.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν πολλοί εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Για τα αίτια των πυρκαγιών γίνονται έρευνες από τα κατά τόπους ανακριτικά τμήματα και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

ΕΛΑΣ: Στη «μάχη» με πάνω από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα

Με περισσότερους από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα συνδράμει η ΕΛΑΣ στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Πανόραμα Βούλας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου ‘Αμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν προκλήθηκε από υποσταθμό η πυρκαγιά στη Γλυφάδα

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, που έφτασε έως το Πανόραμα της Βούλας, ξεκίνησε από υποσταθμό, κάτι που υποστήριξε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Αν και φωτογραφία – ντοκουμέντο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Star διακρίνεται καπνός από έναν υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Μετσόβου.

Νέες διακοπές κυκλοφορίας λόγω της πυρκαγιάς στη Βούλα

Λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Βούλας η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς:

Στην οδό Λάμπτρων από το ύψος της λεωφόρου Ευελπίδων
Στην οδό Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λάμπτρων έως το ύψος της συμβολής της με την οδό Α. Παπανδρέου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ