Ο Μπάιντεν δίνει Ζελένσκι…”δεν ήθελε να ακούσει” τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για εισβολή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δεν ήθελε να το ακούσει» όταν οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εξέφρασαν προειδοποιήσεις για μια επικείμενη ρωσική επίθεση πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. 

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μαζί με το Κογκρέσο έχει εμβαθύνει την εμπλοκή των ΗΠΑ στην παγκόσμια προσπάθεια απόρριψης της ρωσικής εισβολής οριστικοποιώντας πρόσφατα περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, μίλησε σε εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων των Δημοκρατικών στο Λος Άντζελες το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το Associated. Τύπου και Bloomberg News.

Ο πρόεδρος μίλησε για την αμερικανική δέσμευση να υποστηρίξει την Ουκρανία τέσσερις μήνες μετά την εισβολή, λέγοντας: «Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του, ο Μπάιντεν ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του είχε προειδοποιήσει τον Ζελένσκι και την ουκρανική κυβέρνηση, βάσει των πληροφοριών των ΗΠΑ, πριν ξεκινήσει η εισβολή.

Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι νόμιζαν ότι ίσως υπερέβαλα», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το AP.

Ο Μπάιντεν είπε ότι «ήξερε ότι είχαμε δεδομένα για να υποστηρίξουμε» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «επρόκειτο να μπει μέσα, εκτός συνόρων». «Δεν υπήρχε αμφιβολία και ο Ζελένσκι δεν ήθελε να το ακούσει, ούτε πολλοί άνθρωποι», είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg. «Καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελαν να το ακούσουν, αλλά [ο Πούτιν] μπήκε». Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απέρριψαν τον λογαριασμό του Μπάιντεν.

Ο Serhiy Nykyforov, εκπρόσωπος του Zelensky, είπε στον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο LIGA.net ότι ο Zelensky είχε τρεις ή τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Biden την περίοδο πριν από την εισβολή, στις οποίες οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ζήτησε προληπτικές κυρώσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Είναι παράλογο να κατηγορούμε μια χώρα ότι αντιστέκεται στον επιτιθέμενο για περισσότερες από 100 ημέρες, κάτι που υπερισχύει εάν οι βασικές χώρες δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη Ρωσία ως προληπτικό μέτρο», είπε.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο νωρίς το Σάββατο. Οι δηλώσεις του Μπάιντεν έρχονται καθώς η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει την ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ από τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι ο στρατιωτικός της που δεν έχει όπλα χρειάζεται απεγνωσμένα ταχύτερες δυτικές παραδόσεις όπλων.

Οι σφοδρές οδομαχίες συνεχίζονται στη στρατηγική πόλη Σεβεροντόνετσκ, αλλά «το μεγαλύτερο μέρος της πόλης ελέγχεται από Ρώσους», δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ