Οι Τούρκοι προσπαθούν να μπλοκάρουν την ένταξη Σουηδιας-Φινλανδίας για ένα χρόνο τουλάχιστον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καθυστερήσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για περισσότερο από ένα χρόνο, εάν οι σκανδιναβικές χώρες αποτύχουν να διαβεβαιώσουν την Άγκυρα για την «προθυμία τους» να υποστηρίξουν κουρδικές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις από τη χώρα.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία απείλησε να μπλοκάρει την επέκταση της συμμαχίας αφότου οι σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση ένταξης, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα έχει θέσει τον όρο ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα σταματήσουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός τους, συγκεκριμένα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και θα άρουν τις απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν το 2019 στις πωλήσεις ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

«Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας εθνικού συμφέροντος και είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε τη συμμετοχή τους για ένα χρόνο, εάν χρειαστεί», ανέφερε σήμερα ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου της κυβερνώσας παράταξης Κόμμα Δικαιοσύνης και Κόμμα Ανάπτυξης (AKP).

«Η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και παρέχει τα drones που βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί. Αξίζουμε μεγαλύτερο σεβασμό», πρόσθεσε.

Η αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη των σκανδιναβικών χωρών απειλεί να εκτροχιάσει μια σημαντική Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

«Τι πρόκειται να κάνουν [η Σουηδία και η Φινλανδία]; Έχουν φιλοξενήσει τρομοκρατικές οργανώσεις που σκοτώνουν τον λαό μου, δεν σέβονται τα σύνορά μου, αποτελούν υπαρξιακή απειλή για τη χώρα μου. Το μόνο που απαιτούμε είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο αξιωματούχος του AKP.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ