81 χρόνια από το Σύμφωνο Φιλίας της Τουρκίας με τον Χίτλερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 18 Ιουνίου 2022, ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία και στον Χίτλερ. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει επανειλημμένα τόσο με σχετική μας αρθρογραφία (Κυριακάτικη Kontra News 15/3/2020 αλλά και Υπέρβαση News5/4/2021 και 31/5/2021) όσο και στην τηλεοπτική μας εκπομπή «Ο άλλος δρόμος στην ενημέρωση».

Έτσι λοιπόν την ώρα που σύσσωμος ο Κρητικός λαός αποδεκάτιζε τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στην μεγαλειώδη μάχη της Κρήτης στο διάστημα 20 Μαΐου -1ηΙουνίου 1941, την ώρα που ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβαζαν τη σβάστικα από την Ακρόπολη τη νύκτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, οι Τούρκοι διαπραγματευόταν για να τα βρουν με τον Χίτλερ.

Την ώρα που ο Ελληνικός λαός έδινε σύσσωμος τη μάχη της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στον Άξονα, η Τουρκία προχωρούσε στη Σύναψη Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με τον Χίτλερ και τους ναζί.

Έτσι σε αντίθεση με την Ελλάδα η οποία πολέμησε τους Ιταλούς στη Βόρειο Ήπειρο και τους Γερμανούς στο Ρούπελ, η Τουρκία τάχθηκε ανοιχτά και επίσημα με το μέρος των ναζί.

Η επιστολή του Χίτλερ στον Ινονού

Ειδικότερα στις 4 Μαρτίου 1941 ο Χίτλερ έστειλε επιστολή προς τον τούρκο πρόεδρο Ισμέτ Ινονού την οποία του παρέδωσε ο πρέσβης της χιτλερικής Γερμανίας στην Άγκυρα φον Πάπεν. Στην επιστολή του ο Χίτλερ έδινε τη διαβεβαίωση στην Άγκυρα ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί στην Τουρκία και για τον λόγο αυτόν τα ναζιστικά στρατεύματα που είχαν μπει στη Βουλγαρία θα έμεναν μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Επιπλέον όπως προκύπτει από δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας Daily Mail στις 5 Μαρτίου 1941, ο Χίτλερ διεμήνυε στον Ινονού ότι ενδιαφερόταν να  φροντίσει τα τουρκικά συμφέροντα  και την ευημερία της Τουρκίας. Μάλιστα σύμφωνα με το τουρκικό ραδιόφωνο ο Ινονού άκουγε με προσοχή το μήνυμα του Χίτλερ καθώς του το διάβαζε ο φον Πάπεν  κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Στη συνέχεια ο Ινονού ζήτησε από τον φον Πάπεν να ευχαριστήσει εκ μέρους του τον Χίτλερ για αυτήν «την ευγενική του πράξη»!!!  Η επιστολή Χίτλερ στη συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο 6ωρης συζήτησης στο τουρκική υπουργικό συμβούλιο στις 5 Μαρτίου 1941.

Στην επιστολή αυτή του Χίτλερ, τελικά απάντησε ο Ινονού στις 19 Μαρτίου 1941.

Το βέβαιο είναι πάντως ότι όταν στις 6 Απριλίου 1941 ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Πατρίδα μας και ο ελληνικός λαός έδινε τιτάνιο αγώνα, την ίδια ώρα οι Τούρκοι έκαναν μπίζνες με τους ναζί για να τα κονομήσουν ως συνήθως.

«Μέγας και μεγαλοφυής αναδημιουργός της νέας Τουρκίας» ο Κεμάλ σύμφωνα με τον Χίτλερ

Η πρόθεση του Χίτλερ για συνδιαλλαγή με την Τουρκία εκτός από την επιστολή του της 4ης Μαρτίου 1941 φάνηκε και σε μια αποστροφή του περίφημου τότε λόγου του στις 4 Μαΐου 1941 στο γερμανικό Ράιχσταγκ για τα ζητήματα του πολέμου στα Βαλκάνια όπου επισήμανε ότι από τη στιγμή της ανόδου του στην εξουσία προσπάθησε να επιτύχει στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία να στηρίζεται σε βάσεις οικονομικής ωφέλειας. Μάλιστα παρατήρησε ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πόλεμος που σύμφωνα με τον Χίτλερ έβλαψε τόσο την Τουρκία όσο και τη Γερμανία. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Κεμάλ χαρακτηρίζοντάς τον ως «μέγα και μεγαλοφυή αναδημιουργό της νέας Τουρκίας».

Αυτά έλεγε ο Χίτλερ για τον Κεμάλ και την Τουρκία τον Μάιο του 1941 όταν η γερμανική μπότα είχε κατακτήσει την Ελλάδα πλην Κρήτης.

Το Σύμφωνο Φιλίας της Τουρκίας με τον Χίτλερ

Έτσι τελικά  στις 18 Ιουνίου 1941, η Τουρκία συνήψε με τη ναζιστική Γερμανία και τον Χίτλερ την Γερμανο-Τουρκική Συνθήκη Φιλίας. Η Συνθήκη υπογράφτηκε στην Άγκυρα από τον πρέσβη της χιτλερικής Γερμανίας Φραντς φον Πάπεν και τον τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεχμέτ Σουκρού Σαράτζογλου όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία και την οποία έχουμε ήδη δημοσιεύσει στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ News στις 5 Απριλίου 2021 στη σελ. 3.

Επρόκειτο για ένα Σύμφωνο μη επιθέσεως διαρκείας δέκα ετών στο οποίο πέραν των άλλων Χίτλερ και Τουρκία συμφωνούσαν σε αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων τους καθώς και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών τους (Daily Mail 19/6/1941).  

Ειδικότερα στο προοίμιο της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία έχοντας την επιθυμία να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις «επί βάσεως αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ειλικρινούς φιλίας» αποφάσισαν να συνάψουν Συμφωνία υπό την επιφύλαξη του σεβασμού των υποχρεώσεων που είχαν μέχρι τότε οι δύο χώρες και για τον λόγο αυτόν διόρισαν ως πληρεξουσίους των δύο πλευρών για την υπογραφή της Συμφωνίας τον πρέσβη Φράντς φον Πάπεν εκ μέρους της Γερμανίας και τον  υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σαράτσογλου.

Στη συνέχεια στο άρθρο 1 της Συνθήκης αναφερόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν να σεβαστούν αμοιβαίως την ακεραιότητα και το απαραβίαστον του εθνικού εδάφους τους και να μην λαμβάνουν κανένα μέτρο το οποίο να στρέφεται άμεσα ή έμμεσα κατά του άλλου συμβαλλομένου μέρους.

Στο άρθρο 2 της Συνθήκης προβλεπόταν ότι Γερμανία και Τουρκία αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να έρχονται φιλικώς εις επαφήν σε σχέση με όλα τα ζητήματα που αφορούν αμοιβαίως τα συμφέροντά τους προκειμένου να καταλήγουν σε συμφωνία ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα χειριστούν παρόμοια ζητήματα.

Το άρθρο 3 προέβλεπε τα περί της κύρωσης της Συνθήκης η οποία θα ήταν δεκαετούς διάρκειας ενώ θα μπορούσε με συμφωνία των μερών και να παραταθεί.

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διακοινώσεις ως προς τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών μιας και οι Τούρκοι ως γνωστόν δεν κάνουν τίποτε στο τζάμπα.

Σε δηλώσεις του ο Σαράτσογλου επισήμανε με νόημα ότι κατά την διάρκεια όλων των σοβαρών γεγονότων τους τελευταίους αιώνες η Τουρκία και η Γερμανία δεν ήταν ποτέ αντίπαλοι και οι σχέσεις τους ήταν άμεμπτες. Μάλιστα με το Σύμφωνο φιλίας έθεσαν σε στερεότερες βάσεις την φιλία τους.  Και συνέχισε λέγοντας ότι τα δύο έθνη παρείχαν αμοιβαία τη διαβεβαίωση ότι και εις το μέλλον ουδέποτε θα έχουν διαφορές. Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας το Σύμφωνο «σπουδαίο ιστορικό έγγραφο φιλίας».

Στη συνέχεια στις 5 Ιουλίου 1941 σε ειδική τελετή στην αίθουσα των Πρέσβεων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο έγινε η ανταλλαγή των επικυρωτικών εγγράφων μεταξύ της τουρκικής και της γερμανικής αντιπροσωπείας στην οποία από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Cevat Acikalin, ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Huesrev Gerede και από γερμανικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst von Weizsäcker πατέρας του πρώην Προέδρου της Γερμανίας Richard Karl Freiherr von Weizsäcker τη δεκαετία 1984-1994, και ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ernst Woermann.

Το κείμενο του Γερμανοτουρκικού Συμφώνου Φιλίας μετά την επικύρωσή του δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ναζιστικής Γερμανίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τη σύναψη του Γερμανο-Τουρκικού Συμφώνου μη επιθέσεως ο Χίτλερ στις 22 Ιουνίου 1941 επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση, έχοντας όμως καθυστερήσει λόγω της ελληνικής αντίστασης στο Ρούπελ και στη μάχη της Κρήτης όπου αποδεκατίστηκαν οι αλεξιπτωτιστές του. Άλλωστε είναι ιστορικά γνωστό ότι ο Χίτλερ έχασε τη μάχη με τον ρωσικό χειμώνα λόγω της ελληνικής αντίστασης και της συνακόλουθης καθυστέρησης.

Η Συμφωνία Clodius

Στη συνέχεια τον Οκτώβριο 1941 η Τουρκία υπέγραψε με το Χίτλερ την Συμφωνία Clodius με βάση την οποία εφοδίασε τη ναζιστική πολεμική μηχανή με 45.000 τόνους χρωμίου το διάστημα 1941-42 και με 90.000 τόνους χρωμίου κατ΄ έτος το 1943 και 1944, παρέχοντας έτσι στους ναζί ένα υπερπολύτιμο μέταλλο που χρησιμοποιείται στη διαδικασία κατασκευής όπλων.

Οι οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τη ναζιστική Γερμανία συνεχίστηκαναπρόσκοπτα. Μάλιστα στις 26 Φεβρουαρίου 1943 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία η Διάσκεψη του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τη Γερμανία στο Βερολίνο, στην περίφημη λεωφόρο Kurfürstendamm, παρουσία του Τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο Saffet Arikan.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απαίτηση της Τουρκίας να της παραχωρηθούν συγκεκριμένα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου προκειμένου να προσχωρήσει στον Άξονα, όπως αποκάλυψε ο Χίτλερ στον Μουσολίνι σε συνάντησή τους στις 29/4/1942 στο Σάλτσμπουργκ (www.sportime.gr 17/2/2021).

Την ίδια στιγμή όμως η Άγκυρα ακολουθώντας τη γνωστή της καιροσκοπική πολιτική πουλούσε χρώμιο και στους Αγγλο-αμερικάνους καθώς και αποξηραμένα φρούτα και καπνό.

Και κάτι ακόμη. Μόλις η Τουρκία είδε ότι έρχεται η συντριβή του Χίτλερ και καθώς τον Αύγουστο του 1944 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στη Βουλγαρία, η Άγκυρα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τους ναζί.

Περίμενε όμως μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 1945 για να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία μιας και δεν ήταν σίγουρη για το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου.
Έτσι η Άγκυρα κατάφερε να πλασαριστεί μαζί με τους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!

 

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- O ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία για τη σύζυγο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ

Απαγόρευση εξόδου από την Ισπανία και υποχρεωτική εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου δύο φορές τον μήνα επέβαλε δικαστής στην Μπεγόνια Γκόμεθ, σύζυγο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ,...

Η απειλή του Αμερικανού Προέδρου αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Με επιβολή τελών διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν, στη...

Από την Τουρκία στη Ρωσία: Ένα δίκτυο μεσαζόντων παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς όφελος των ρωσικών εργοστασίων πυραύλων

Ένας Τούρκος μεσάζων εμπλέκεται μαζί με έναν άλλον από χώρα της ΕΕ στην αποστολή απαγορευμένου ευρωπαϊκού βιομηχανικού εξοπλισμού αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά...

ΗΠΑ: Οι διελεύσεις στα Στενα του Ορμουζ συνεχίζονται «κανονικά», ενώ οι συνομιλίες στη Λουκέρνη της Ελβετίας ξεκίνησαν

Ο αμερικανικός στρατός διέψευσε τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ δηλώνοντας ότι η θαλάσσια δίοδος παραμένει ανοιχτή και ότι οι αμερικανικές...

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας παρέλαβε στην Κωνσταντινούπολη περιπολικό ανοιχτής θάλασσας

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Νικουσόρ Νταν επικεφαλής ρουμανικής αντιπροσωπείας επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για την παραλαβή ενός περιπολικού σκάφους ανοιχτής θάλασσας που κατασκευάστηκε σε τουρκικό ναυπηγείο. Ο Τούρκος...

Εντολή στον Ισραηλινό στρατό να συγκρατήσει τα πυρά του στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ να «συγκρατήσει τα πυρά του» στον Λίβανο, σύμφωνα...

Reuters: Η επιχειρηματική αυτοκρατορία των Ιρανών Φρουρών θα κερδίσει πολλά αν αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) έχουν χτίσει μια τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία στο Ιράν, που εκτείνεται στους τομείς του πετρελαίου, των κατασκευών, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών...

Ζελένσκι: Οι Σύμμαχοι ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα μας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες στις Βρυξέλλες, σε συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ότι οι σύμμαχοι αποκάλυψαν ένα...

Κλεινουν ξανά τα στενά του Ορμουζ

Το Ιράν προχωρά εκ νέου στη διακοπή της ναυσιπλοίας στα Στενά του Ορμούζ, ρίχνοντας για μια ακόμη φορά το φταίξιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και,...

Αμερικανός πρόεδρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης στην Κούβα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι είναι πιθανή μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην Κούβα να εξελιχθεί με τρόπο παρόμοιο με την ταχεία επιχείρηση που...

Το Ισραήλ παρήγγειλε αναγνωριστικά UAV G3

Ο ισραηλινός κατασκευαστής μη επανδρωμένων συστημάτων Aero Sentinel ανακοίνωσε ότι έλαβε νέα παραγγελία για το σύστημα αναγνώρισης UAV G3 από μια υπηρεσία του ισραηλινού...

Βρετανοί κρατούμενοι μαχαίρωσαν με αιχμηρό αντικείμενο τον δολοφόνο που σκότωσε 2χρονο παιδί

Οι Βρετανοί κρατούμενοι μαχαίρωσαν με αιχμηρό αντικείμενο τον δολοφόνο που σκότωσε 2χρονο παιδί Στην Φυλακή Γουέικφιλντ, όπου κρατούνται οι πιο επικίνδυνοι κρατούμενοι στην Αγγλία.Ονομάζεται "Τερατώδες...

Η Τουρκία στήνει τον σκελετό του Σιδερένιου Θόλου με συμφωνία 900 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο τουρκικός γίγαντας αμυντικών ηλεκτρονικών ειδών Aselsan κέρδισε νέο συμβόλαιο αξίας 780 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 900 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για την προμήθεια τεχνολογιών αεράμυνας στην...

Την ώρα που πραγματικοί πρόσφυγες πεθαίνουν αβοήθητοι, οι διεφθαρμένοι της Ευρώπης την έχουν μετατρέψει σε άσυλο για τέρατα!

Διαβάστε σε ποιους δίνουν άσυλο!! Την ώρα που πραγματικοί πρόσφυγες πεθαίνουν αβοήθητοι, οι διεφθαρμένοι της Ευρώπης την έχουν μετατρέψει σε άσυλο για τέρατα!7 Αφγανοί εισβολείς,...

Η Ιστορική Αλήθεια για τον Αλαξάνδου της Τροίας και τη Σχέση του με τους Χετταίους

Ποιος ήταν ο Αλαξάνδου; Ο Αλαξάνδου ήταν ένας από τους ελάχιστα τεκμηριωμένους ιστορικούς βασιλείς της Τροίας, γνωστής στους Χετταίους ως Wilusa. Έζησε στις αρχές του...

Η Αλβανία λαμβάνει δάνειο 302 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για την αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας, ενέκρινε σήμερα την λήψη δανείου ύψους 302 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης. Αυτό το...

ΗΠΑ: Συμφωνήθηκε νέα κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, μετά τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς του Ισραήλ που έθεσαν υπό απειλή τη συμφωνία με το Ιράν

Το Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ συμφώνησαν χθες Παρασκευή να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, μετά τη νέα ανάφλεξη στον...

Κυβερνητική πλατφόρμα δίνει πρόσβαση στους εταίρους της Ουκρανίας σε κατασχεμένες ρωσικές τεχνολογίες όπλων

Ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας Μιχαήλ Φεντόροφ ανακοίνωσε την έναρξη της κρατικής πλατφόρμας TrophyLab η οποία παρέχει πρόσβαση σε ρωσικές τεχνολογίες όπλων για τους εταίρους της...

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή σχεδιάζει ο Ρούμπιο

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Γουίτκοφ, μεταβαίνει στην Ελβετία για τον πρώτο γύρο των νέων διαπραγματεύσεων με το...

Τραγωδία σε γνωστό παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Δομινικανή Δημοκρατία

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και εκατοντάδες τουρίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκηνές πανικού έπειτα από εκτεταμένη πυρκαγιά που ξέσπασε σε γνωστό παραθαλάσσιο ξενοδοχειακό...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ