Κολομβία: Ο αριστερος, Γουστάβο Πέτρο σάρωσε με 50,5% στις εκλογες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πέτρο συγκέντρωσε το 50,5% των ψήφων έναντι 47,3% του μοναδικού αντιπάλου του, του 77χρονου Ροδόλφο Ερνάντες, σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα, ενώ τα 11,3 εκατομμύρια ψήφων που συγκέντρωσε ήταν το υψηλότερο στην ιστορία των εκλογών στην Κολομβία. Ο Ερνάντες αποδέχθηκε την ήττα του μέσα σε λίγες ώρες με ένα σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια αλλαγή πλεύσης για την Κολομβία την οποία για δεκαετίες κυβερνούσαν μετριοπαθείς και συντηρητικοί πολιτικοί, κυρίως από την καθιερωμένη ελίτ.

Με πληροφορίες απο το ieidiseis.gr

Μέλος της αντάρτικης ομάδας Μ-19 τη δεκαετία του 1980, ο Πέτρο, ο οποίος συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή και δήλωσε ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του, διετέλεσε έκτοτε γερουσιαστής, βουλευτής και δήμαρχος της Μπογκοτά, είχε αποτύχει τις δύο προηγούμενες φορές που διεκδίκησε την κορυφαία πολιτική θέση σ’ ένα κλειστό πολιτικό σύστημα στην Κολομβία.

Η νίκη του σημαίνει ότι η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 50 εκατομμύρια κατοίκους και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία, θα έχει την πρώτη μαύρη αντιπρόεδρο, την Φράνκια Μαρκέζ, μια περιβαλλοντική και κοινωνική ακτιβίστρια που μεγάλωσε σε συνθήκες αγροτικής φτώχειας στο μαστιζόμενο από τη βία νοτιοδυτικό λο βια: τμήμα.

«Αυτό σημαίνει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, διαφορετικό από οτιδήποτε έχει δει η Κολομβία στο παρελθόν», δήλωσε η Ντανιέλα Κουεγιάρ, ανώτερη σύμβουλος στην εταιρεία διαχείρισης επιχειρήσεων FTI consulting στην Μπογκοτά.

«Στην Κολομβία, όπως και σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου η ανισότητα, η ανεργία και η βία επιδεινώθηκαν από την πανδημία και οι άνθρωποι αναζητούν διαφορετικές μορφές διακυβέρνησης, με τη νίκη του Πέτρο να είναι μια από αυτή» συμπλήρωσε η Κουεγιάρ, σύμφωνα με τους FT.

Η νίκη του Πέτρο έβγαλε τους υποστηρικτές του στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την μεγάλη νίκη της αριστεράς.

Οι πολιτικές προτάσεις του Πέτρο περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εξερεύνησης πετρελαίου, της εξόρυξης ανοιχτών ορυχείων και του fracking σε μια χώρα όπου τα ορυκτά καύσιμα είναι περίπου το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές του. Όπως έχει δηλώσει ο νέος Πρόεδρος η χώρα του θα πρέπει αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στη μεταποίηση και τη γεωργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ