Περιφέρεια Ιρακινού Κουρδιστάν: Αύξηση κρουσμάτων χολέρας – κηρύχθηκε έκτακτη ανάγκη στη Σουλεϊμανίγια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τοπική κυβέρνηση στη Σουλεϊμανίγια, στο βόρειο Ιράκ, κήρυξε, την Κυριακή, κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη συγκρότηση ανώτερης επιτροπής για την αντιμετώπιση της επιδημίας «χολέρας», αφού καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα της επιδημίας στην επαρχία.

Ο Κυβερνήτης της Σουλεϊμανίγια, Χαβάλ Αμπού Μπακρ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην επαρχία, ότι «λόγω της καταγραφής 10 περιπτώσεων επιδημίας χολέρας, αποφασίστηκε να σχηματιστεί ένα Ανώτατο Συμβούλιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας υπό την ηγεσία μου, με την ιδιότητα μέλους της υγείας της επαρχίας και του Υπουργείου Υγείας και Παγκόσμιας Υγείας».

Ο Αμπού Μπακρ πρόσθεσε, «Το Κέντρο υγείας της επαρχίας έχει περιθάλψει 4.000 χιλιάδες περιπτώσεις τις τελευταίες έξι ημέρες, ενώ 3.965 περιπτώσεις βρίσκονται στα νοσοκομεία της επαρχίας και υποβάλλονται σε θεραπεία», καλώντας «όλα τα κυβερνητικά όργανα και τους πολίτες να συνεργαστούν με την Ανώτατη Επιτροπή».

Με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Σουλεϊμανίγια, Σαμπάχ Χουράνι, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης ότι «μετά την αποστολή 56 ύποπτων κρουσμάτων χολέρας και την καταγραφή 10 εργαστηριακών περιπτώσεων στα εργαστήρια του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας του Ιράκ, μάλιστα ζήτησε να ανακοινωθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας, περισσότερα από 4.000 κρούσματα καταγράφηκαν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, με ρυθμό περίπου 700 έως 800 κρούσματα την ημέρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Υγείας της Σουλεϊμανίγια , Σαμάν Λατίφ, στα μέσα ενημέρωσης.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν ότι εκατοντάδες κρούσματα διάρροιας καταγράφονται καθημερινά στη Σουλεϊμανίγια , ένα επικίνδυνο σημάδι ότι αυτό το τρέχον επιδημικό κύμα, διαφέρει σε ένταση και βαρύτητα φέτος, από τη συνήθη καταγραφή τέτοιων περιπτώσεων, που συνήθως συνδέονται με τις καιρικές αλλαγές και την έλευση του καλοκαιριού.

Σχολιάζοντας αυτό, ο Δρ  Ζάμο Μπαχτιαρ, Ιρακινός ειδικός στον τομέα της υγείας , είπε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia:

«Δυστυχώς, το κύμα αυτή τη φορά είναι οξύ και ευρύ. Μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις, πολλές από τις οποίες είναι επικίνδυνες και περίπλοκες περιπτώσεις και οδήγησε ακόμη και σε θανάτους, και το πρόβλημα είναι ότι παρά την παρουσία της, η ασθένεια παρουσιάζεται στο Ιράκ και είναι ενδημική με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά δεν υπάρχουν λύσεις ή προληπτικές θεραπείες για τις σχεδόν ετήσιες εξάρσεις και τα κύματα της, αλλά, λαμβάνονται κάποια καθυστερημένα μέτρα.

Και προσθέτει: «Γιατί, για παράδειγμα, επιτρέπεται βασικά να υπάρχουν περιβόλια για τους αγρότες που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με βρώμικο νερό; Πέρα από την έλλειψη πόσιμου νερού και τις συχνές διακοπές του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και την ανάγκη των πολιτών να αγοράσουν νερό από βυτιοφόρα, τα οποία συχνά είναι από ακάθαρτα νερά και δεν έχουν τα πιο απλά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας, ακόμη και ακατάλληλες για κατανάλωση. Όλα αυτά προφανώς συμβάλλουν στην επανεμφάνιση της χολέρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χολέρα είναι μια εξαιρετικά λοιμώδης νόσος που μπορεί να προκαλέσει οξεία υδαρή διάρροια και χρειάζονται 12 ώρες έως 5 ημέρες για να εμφανίσει ένα άτομο συμπτώματα μετά την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή κατανάλωσης μολυσμένου νερού. Και οι δύο μπορεί να πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες, εάν όχι αντιμετωπίζεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με Vibrio cholerae δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αν και τα βακτήρια είναι παρόντα στα κόπρανα τους για 1-10 ημέρες μετά τη μόλυνση, και έτσι απελευθερώνονται πίσω στο περιβάλλον και μπορούν να μολύνουν άλλους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν μολυνθεί εμφανίζουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, ενώ μια μειοψηφία από αυτούς αναπτύσσει οξεία υδαρή διάρροια που συνοδεύεται από σοβαρή αφυδάτωση, και αυτό μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Sky News Arabia

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ