Ανανέωση παραμονής του τουρκικού στρατού στη Λιβύη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας παρατείνεται η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, αρχής γενομένης από τις 2 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με την Yeni Safak που σημειώνει ότι η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η προηγούμενη απόφαση για την παρουσία τουρκικού στρατού στη Λιβύη ίσχυσε από τις 2 Ιανουαρίου 2021 και λήγει στις 2 Ιουλίου 2022.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται:

1

«Έχοντας υπόψη τις βαθιά ριζωμένες ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αναπτύχθηκαν περαιτέρω με το Μνημόνιο Κατανόησης για τον Καθορισμό της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας της Τουρκίας (σημ. το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο), τη συνέχιση της διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός και του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη και την εδραίωση της ειρήνης και η σταθερότητα ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, έχουν μεγάλη σημασία για την Τουρκία.

»Στο πλαίσιο αυτό, επισημάνθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει την εκπαιδευτική και συμβουλευτική της υποστήριξη ( σημ. στην κυβέρνηση της Τρίπολης) που συμβάλει στην ασφάλεια της Λιβύης στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας για την Ασφάλεια και τη Στρατιωτική Συνεργασία που υπογράφηκε και τέθηκε σε ισχύ με τη Λιβύη».

Τονίζεται επίσης:

«Εάν χρειαστεί, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα σταλούν σε ξένες χώρες για επιχειρήσεις και επεμβάσεις εκτός των συνόρων της Τουρκίας, με τρόπο που θα καθορίσει και θα καθορίσει ο Πρόεδρος ως προς τα σύνορα, την έκταση, την ποσότητα και τον χρόνο, προκειμένου να βοηθήσουν στην παρακολούθηση μια γρήγορης και δυναμικής πολιτικής για να μην αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάστασης στο μέλλον σύμφωνα με την πορεία των εξελίξεων».

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ