Στο έλεος της Gazprom η Γερμανία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική κυβέρνηση είναι ανήσυχη για την επερχόμενη συντήρηση σε μεγάλο ρωσικό αγωγό, φοβούμενη ότι η ροή του φυσικού αερίου δεν θα επανέλθει, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση της ροής φυσικού αερίου της περασμένης εβδομάδας κατά 60% από την Gazprom λόγω τεχνικού προβλήματος, ενισχύει τους φόβους ότι η παροχή μπορεί να διακοπεί εντελώς. Αυτό έρχεται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να συμπληρώσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 της Gazprom υφίσταται συντήρηση κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου. Οι ημερομηνίες για τις εργασίες επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας να προειδοποιεί ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου των 10 ημερών η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του αγωγού θα ήταν αδύνατη.

Τα τελευταία χρόνια, το έλλειμμα προμηθειών που σχετίζεται με τη συντήρηση μέσω του Nord Stream αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες ροές μέσω της Ουκρανίας ή της Πολωνίας.

Ωστόσο, διάφοροι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της βιομηχανίας είπαν στους FT ότι φοβούνται πως η Ρωσία μπορεί να μην το κάνει αυτή τη φορά, αφήνοντας την Ευρώπη να αντιμετωπίζει ελλείψεις φυσικού αερίου.

Η γερμανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα το δεύτερο επίπεδο «συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η κατάσταση με την προμήθεια φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος σταθερή, αλλά εάν οι ρωσικές προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 παραμείνουν στο τρέχον χαμηλό επίπεδο, η Γερμανία θα δυσκολευτεί να γεμίσει την αποθήκευσή της στο 90% μέχρι τον Δεκέμβριο χωρίς πρόσθετα μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ