Γιώργος Βενετσανος: Φύγετε από τα νησιά που δεν σας ανήκουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας προχώρησε σε μια επιχείρηση που θύμιζε περισσότερο αποστολή κατασκοπείας, παρά αυτή του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Τι έκανε; Πλησίασε την Ψέριμο με σκάφος και οι υποτιθέμενοι ρεπόρτερ τράβηξαν βίντεο, στο οποίο επισημαίνουν τους κοιτώνες της μονάδας, τις θέσεις των όπλων που υπάρχουν στο νησί και τα ελικοδρόμια του. Ειλικρινά αν ήταν έντιμοι και γνήσιοι και όχι εντεταλμένα όργανα του καθεστώτος, ας πήγαιναν μια επίσκεψη και στο δικό τους Ακσάζ, οπού ελλιμενίζονται δεκάδες αποβατικά σκάφη, μικρά και μεγάλα και να μας έλεγαν για που προορίζεται αυτή η καθαρά επιθετική δύναμη.

Η Τουρκία φρόντισε να μοιράσει το βίντεο που τράβηξαν οι «δημοσιογράφοι» της και μάλιστα το έδωσε και «στο διεθνές πρακτορείο Reuters», μια πράξη που δείχνει ότι παρά το ότι η Τουρκία είναι διεθνής ταραξίας και χώρα εμπορίου ανθρωπίνων ψυχών, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ισχυρά λόμπι που στηρίζουν την Άγκυρα. Είμαι της άποψης ότι και δικά μας ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν την δυνατότητα να ξεγυμνώσουν την επιχειρηματολογία των γειτόνων μας, με αντίστοιχες κινήσεις που να τους εκθέτουν στο διεθνή κοινό, και να μην αφήνουμε τύπους όπως ο απόστρατος αξιωματικός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Γκουρσέλ Τοκμάκογλυ να δηλώνει: «Το νησί Ψέριμος κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 12 της συνθήκης της Λοζάνης βρίσκεται στα τρία μίλια από την ηπειρωτική μας χώρα και για αυτό το λόγο είναι δικό μας… Το νησί είναι δικό μας. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης είναι δικό μας και αυτοί έβαλαν σημαία εδώ. Δηλαδή διεκδικούν το δικό μας νησί. Και πάντως η ύπαρξη αυτής της σημαίας είναι αδίκημα. Πρέπει να δηλώσουμε πώς “Είτε απομάκρυνε αυτή τη σημαία από εδώ, είτε εμείς θα πράξουμε τα απαραίτητα». Πόσο ανόητος, αστοιχείωτος και ανεκπαίδευτος ο Τούρκος απόστρατος, που αδυνατεί να μετρήσει τα ναυτικά μίλια και ξεφτιλίζεται, όπως κάποιος άλλος του ναυτικού τους παλαιότερα, που δεν έβρισκε την Μάλτα και έλεγε «Μάλτα γιοκ»

Οι άνθρωποι είναι για γέλια και λένε ανυπόστατα πράγματα στο διεθνές κοινό, ενώ είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για εκατοντάδες παραβάσεις και παραβιάσεις των ελληνικών συνόρων, ενώ έχουν εξαπολύσει υβριδικό πόλεμο ενάντιων της πατρίδας μας, σπρώχνοντας σε καθημερινή βάση και με το αζημίωτο, εκατοντάδες παράνομους μετανάστες στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας μας, πάνε να βγουν και από πάνω! Να Θυμίσουμε λοιπόν στον αγράμματο απόστρατο, που δεν μπορεί να μετρήσει μια απόσταση στο χάρτη, ότι το νησί μας η Ψέριμος απέχει 4,3 ναυτικά μίλια, δηλαδή 8 χιλιόμετρα.

Επειδή όμως έρχονται στιγμές που τα πράγματα πρέπει να μπουν στην θέση τους, είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι οι τούρκοι κατέχουν παράνομα 23 νησιά και νησίδες, που είναι πέραν των 3 νμ από τα Εθνικά τους ύδατα, και που κατά παράβαση της συνθήκης υφάρπαξε η Τουρκία. Ενδεικτικά αναφέρω τα νησιά και νησίδες: Πύργος, Γιαλονήσι Αδιάβατος, Ουλιά, Κάλαμος Καλαμόπουλο, Δασκαλειό, ενώ το Μοσχονήσι βρίσκεται το μισό σε γκρίζα ζώνη (σύμφωνα με την λογική των Τούρκων) κ.α

Τα αναφέρω με τα ελληνικά τους ονόματα, μια και δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι πάνω σε αυτά η γειτονική χώρα, βάσει του άρθρου 15 της Συνθήκης της Λωζάνης, όπου είχε ρητά παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα σε νησιά και νησάκια, που είναι πέραν των τριών ναυτικών μιλίων από την ηπειρωτική της χώρα, εκτός από όσα η ίδια η Συνθήκη της δίνει το δικαίωμα να κατέχει, όπως την Ίμβρο και την Τένεδο, που ναι μεν της ανήκουν, αλλά με ειδικό καθεστώς, το οποίο πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο εφαρμόζεται. Για αυτά δεν λένε κουβέντα, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε εμείς, περνώντας στην αντεπίθεση και διεκδικώντας αυτά που μας ανήκουν, τσακίζοντας, τσαμπουκάδες, επεκτατικές ορέξεις, οθωμανικά όνειρα.

Για να τα πετυχουμε όμως αυτά χρειαζόμαστε μια στιβαρή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ομοψυχία που θα υποστηρίξει το όλο εγχείρημα. Εδώ σημαντικό λόγο θα παίξουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία όπως λειτουργούν μάλλον αποβλάκωσης είναι, (ευτυχώς όχι όλα). Μας έχουν φλομώσει στα Survivor, στα τουρκικά σήριαλ και σε φθηνές παράγωγες, που δεν προβάλλουν αρχές και αξίες ενός έθνους, που στόλισε την οικουμένη με την αρχιτεκτονική του και της προσέφερε τον πολιτικό θεσμό της Δημοκρατίας. Αυτό που καλούνται να κάνουν είναι να επιτελέσουν ένα εθνικό έργο, ωθώντας το έθνος σε ομοψυχία. Γνωρίζω ότι υπάρχουν Έλληνες δημοσιογράφοι και οπερατέρ άριστοι, ας κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν οι γείτονες μας, κάνοντας το άσπρο μαύρο. Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν χρειάζεται να το κάνουν αυτό, απλά να δείξουν τις αποδείξεις δημόσια εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, έτσι ώστε οι γείτονες μας να καταλάβουν ότι δεν όχι μόνο δεν χαριζομαστε σε κανέναν, αλλά διεκδικούμε και ότι μας ανήκει.

Φευγάτε από τα νησιά που δεν σας ανήκουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ