Κρίση στο Κάλινγκραντ: Μία ανάσα πριν την γενίκευση του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας αποφασισμένος να μην τηρήσει τη σύμβαση που ισχύει από το 1993.

Η Λιθουανία δεν θα κάνει παραχωρήσεις σχετικά με το θέμα της διαμετακόμισης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του θύλακα Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, όπως έγραψε ο Πρόεδρος Gitanas Nauseda στη σελίδα του στο Facebook.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Λιθουανία πρέπει και θα εφαρμόσει τις κυρώσεις της ΕΕ. Η Λιθουανία πρέπει και θα διατηρήσει τον έλεγχο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται μέσω της επικράτειάς της, και οποιοσδήποτε «ανθρωπιστικός διάδρομος» είναι εκτός θέματος, όπως δεν τίθεται θέμα παραχωρήσεων στη Ρωσία », είπε ο πρόεδρος.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε οι επιβληθείσες κυρώσεις να μην βλάψουν ούτε τα συμφέροντα της Λιθουανίας ούτε τις διεθνείς συμφωνίες», σημείωσε.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ, Άντον Αλιχάνοφ, δήλωσε ότι στις 18 Ιουνίου, ο εθνικός σιδηροδρομικός φορέας της Λιθουανίας ενημέρωσε το Καλίνινγκραντ για περιορισμούς στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μεταξύ της περιοχής και της ηπειρωτικής Ρωσίας. Στις 21 Ιουνίου ήρθε η είδηση ​​ότι οι περιορισμοί επηρέασαν και την οδική κυκλοφορία.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κίνηση ως οικονομικό αποκλεισμό, ενώ η Λιθουανία και η ΕΕ επιμένουν ότι οι περιορισμοί στοχεύουν μόνο στην εφαρμογή του καθεστώτος κυρώσεων που ισχύει κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως εάν ο αποκλεισμός στο Καλίνιγκράντ συνεχιστεί, η απάντηση δεν θα είναι μόνο διπλωματική. Αναμένουμε λοιπόν τις αντιδράσεις μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Λιθουανού προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ