Πτήση CY 284 – Bealine Charlie Oscar – Η πραγματική ιστορία πίσω από μια ξεχασμένη θηριωδία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη έκδοση του βιβλίου του Βρετανού ερευνητή Simon Hepworth με τις έρευνές του για την ανατίναξη του αεροπλάνου.

Απο τη Φανούλα Αργυρού

Κυκλοφόρησε και η 3η έκδοση του βιβλίου του Βρετανού ερευνητή Simon Hepworth με τις έρευνές του για την ανατίναξη του αεροπλάνου των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών στις 12 Οκτωβρίου 1967 ως πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών CY 284, από Αθήνα προς Λευκωσία, κοντά στο Καστελόριζο. Λόγω της πανδημίας καθυστερήσαμε να προβάλουμε την 3η έκδοση (2021), παρόλο που αυτή διαφημιζόταν από την www.amazon.co.ukκαι άλλες ιστοσελίδες, από τις οποίες είναι διαθέσιμα τα βιβλία του συγγραφέα.

Εμπλουτισμένη με νεότερες πληροφορίες και στοιχεία, αναλύσεις βρετανικών εκθέσεων και ρίχνοντας περισσότερο φως για το ποιοι ευθύνονται για τον άδικο εκείνο χαμό 66 ανθρώπων, το τρίτο βιβλίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πτήση CY 284 – Bealine Charlie Oscar – Η πραγματική ιστορία πίσω από μια ξεχασμένη θηριωδία», σε αντίθεση με τις δύο πρώτες εκδόσεις, που φέρουν τον τίτλο «Bealine Charlie Oscar – Το μυστήριο της πτήσης 284».

1βιβλίο.JPG
2βιβλίο.JPG

Αναμνηστική Πλάκα στο αεροδρόμιο Heathrow

Xάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία της Christine Marlborough, που ζει στην Αυστραλία, θυγατέρας της Lily Marlborough, μιας εκ των 66 δολοφονηθέντων θυμάτων της πτήσης CY 284, οι Βρετανικές Αερογραμμές συμφώνησαν με την εισήγησή της για κάποιο τρόπο διατήρησης της μνήμης όλων των θυμάτων, και έχουν ήδη το 2021 διευθετήσει και τοποθετήσει Αναμνηστική Πλάκα με όλα τα ονόματα των θυμάτων, στο Garden of Remembrance at St George’sChapel στο αεροδρόμιο Heathrow.

Τα εγκαίνια της Αναμνηστικής Πλάκας θα γίνουν στην παρουσία συγγενών των θυμάτων, του συγγραφέα και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων στις 12 Οκτωβρίου 2022, στις 12.00 μεσημέρι, για έναρξη 12.30μ.μ. (θα παραστεί και η γράφουσα).

«Πάντα σκεπτόμουν ότι δεν υπήρχε τίποτα που να τιμά τον χαμό εκείνων των ανθρώπων… Οι συγγενείς και φίλοι όσων ήσαν πάνω στο αεροπλάνο ευχαριστούν με ειλικρίνεια τις Βρετανικές Αερογραμμές για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μετά από 53 χρόνια είναι καλό να γνωρίζουμε ότι εκείνοι οι 66 αθώοι άνθρωποι τιμούνται», δήλωσε πέρσι η Christine.

(Το αεροπλάνο ανήκε τότε στις Βρετανικές Ευρωπαϊκές Αερογραμμές που μετονομάστηκαν σε Βρετανικές Αερογραμμές).

plaka2.JPG
plaka1.JPG

Φωτογραφία με την Αναμνηστική Πλάκα τοποθετημένη στον Κήπο Αναμνήσεων στο εκκλησάκι Αγίου Γεωργίου στο αεροδρόμιο Heathrow, με τα ονόματα όλων των θυμάτων, επιβατών και πληρώματος, στο κάτω μέρος της οποίας αναγράφεται ότι η πλάκα είναι δωρεά των ΒΑ εκ μέρους των συγγενών και φίλων των θυμάτων.

Σύντομο ιστορικό

Το αεροπλάνο ήταν Κομήτης αρ. Εγγραφής G-ARCO των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών. Ξεκίνησε από το Λονδίνο ως πτήση της ΒΕΑ 284 για Αθήνα, όπου άλλαξε και έγινε πτήση Κυπριακών Αερογραμμών CY 284 προς Λευκωσία. Κόπηκε στα δύο πλησίον του Καστελορίζου από βομβιστική ενέργεια, δολοφονώντας 66 επιβάτες και πλήρωμα.
Διεξήχθησαν ενδελεχείς έρευνες από βρετανικής πλευράς, η οποία είχε την ευθύνη, εφόσον το αεροσκάφος ήταν βρετανικό, εν πάση περιπτώσει, και επιβεβαιώθηκε ότι το αεροπλάνο ανατινάχτηκε από βόμβα μεγάλης ισχύος στρατιωτικού είδους.

Πρώτη δημοσίευση «Ελευθερία» Λονδίνου

30 Ιουνίου 2011 – δεύτερη 7 Ιουλίου 2011

Η πρώτη έρευνα και δημοσίευση βάσει των βρετανικών εγγράφων και άλλων σχετικών για την ανατίναξη του Κομήτη της πτήσης CY 284 έγινε με δύο ολοσέλιδες δημοσιεύσεις μας υπογραμμένες από τη γράφουσα και τον Μιχάλη Θωμαΐδη, ο πατέρας του οποίου ήταν ένα από τα θύματα της τραγωδίας, στην ομογενειακή «Ελευθερία» Λονδίνου. Ο Μ. Θωμαΐδης ήταν ο άνθρωπος που επικοινώνησε μαζί μου ζητώντας μου να ερευνήσω στα βρετανικά Αρχεία για το δυστύχημα.

Η πρώτη δημοσίευσή μας ήταν στις 30 Ιουνίου 2011, με τίτλο «Η πρώτη ανατίναξη πολιτικού αεροπλάνου στην Ευρώπη στην πρόσφατη ιστορία –Πτήση BEA/CY 284 προς Λευκωσία, 12 Οκτωβρίου 1967, 66 νεκροί... Μετά από 44 ολόκληρα χρόνια κοντεύουμε την αλήθεια στο άλυτο αυτό θέμα». Η δεύτερη, στις 7 Ιουλίου 2011. www.eleftheria.co.uk (Αρχείο προσβάσιμο).

Η γνωριμία μας με τον Βρετανό συγγραφέα Simon Hepworth

Μετά από διάφορες αναδημοσιεύσεις των κειμένων μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτυχε να ενημερωθεί γι’ αυτά ο Βρετανός ερευνητής και συγγραφέας Simon Hepworth, με τον οποίο γνωρίστηκα μέσω του Μιχάλη Θωμαΐδη, εφόσον το θέμα τον ενδιέφερε πάρα πολύ, λόγω του ότι γνωρίζονταν οικογενειακώς με τους δολοφονηθέντες πιλότους του Κομήτη και ήσαν και γείτονες στο σπίτι του γονέων του. Βρεθήκαμε στο Εθνικό Αρχείο και του υπέδειξα όλους τους σχετικούς φακέλους, έτσι ξεκίνησε και ο ίδιος τη δική του έρευνα για την αλήθεια.

Παρουσίαση στη Λεμεσό

Με αποτέλεσμα, στις 11 Οκτωβρίου 2018 να πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό παρουσίαση της πρώτης του έκδοσης με τίτλο «“Bealine Charlie Oscar – TheMystery of Flight 284” (Bealine Charlie Oscar – Το μυστήριο της πτήσης 284» με παρουσιαστές τον αγαπητό Διευθυντή του ΚΥΚΕΜ Χρήστο Ιακώβου και την γράφουσα στην παρουσία του συγγραφέα SimonHepworth.

siggrafeas fanoula.JPG

Ο συγγραφέας Simon Hepworth.

H πείρα και γνώση του

Η μεγάλη πείρα του Simon Hepworth στην Αστυνομία και Αεροπορία ήταν δώρο Θεού για μας και τους συγγενείς των θυμάτων αυτής της μεγάλης τραγωδίας. Οι προσπάθειές μας ενδυναμώθηκαν για εντοπισμό της αλήθειας ως προς το ποιος/ποιοι και πώς ήταν υπεύθυνοι για τη βόμβα στο Bealine Charlie Oscar. Η σημαντική γνώση του για έρευνες αεροπορικών δυστυχημάτων και η μεθοδολογία του, οι διασυνδέσεις του με την Αστυνομία και η γνώση του ειδικά για τις διαδικασίες σε τέτοιες έρευνες, αποδείχτηκαν αναμφίβολα ένα σημαντικό βοήθημα στην εξήγηση μεθόδων που δεν γνωρίζαμε και αρχείων από άλλες πηγές.

Με έναν ευαίσθητο και σοβαρό τρόπο τα βιβλία του Simon Hepworthεπιλαμβάνονται των κρίσιμων ερωτημάτων και προβληματισμών, χρησιμοποιώντας πάντοτε τεκμηριωμένες αναφορές τιμώντας την αλήθεια και τη σοβαρή έρευνα. Τα δύο πρώτα του βιβλία έκλειναν με έναν αριθμό δίκαιων συμπερασμάτων βασισμένων στις πληροφορίες που βρίσκονταν δημόσιες κατά την ώρα της συγγραφής του βιβλίου. Το τρίτο του βιβλίο εμβαθύνει κατά πολύ με νεότερες πληροφορίες, εξηγήσεις και αναφορές για τις θέσεις τόσο του Φόρεϊν Όφις (Υπ. Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου), των βρετανικών αστυνομικών Αρχών, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, όσο και των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και τις τότε πολιτικές αναμείξεις, εξ ου και ο χαρακτηριστικός του τίτλος.

Στρατηγός Γρίβας Διγενής

Εξ υπαρχής της τραγωδίας η εκδοχή ήταν πως η ανατίναξη στόχο είχε τη δολοφονία του Στρατηγού Γρίβα Διγενή. Παραμένει η πιο ισχυρή εκδοχή που διατηρήθηκε στον χρόνο. Και συμπληρώνεται το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα, με διάφορες αναφορές και μαρτυρίες για τους ηθικούς αυτουργούς και ότι όντως ο Στρατηγός θα ταξίδευε με εκείνη την πτήση, αλλά την τελευταία ώρα έμπιστοί του, που ενημερώθηκαν σχετικά, του άλλαξαν την πτήση…

Σημείωση: H γράφουσα τότε εργαζόταν για τις Κυπριακές Αερογραμμές στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

eleftheris efimerida fanoula.JPG

«Ελευθερία» Λονδίνου, πρώτη δημοσίευση 30 Ιουνίου 2011

Πηγη: simerini.sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ