Έκανε πίσω ο Ερντογαν: Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστια υποχώρηση της Τουρκίας, άγνωστο με τι ανταλλάγματα ακόμη, καθως επιτεύχθηκε συμφωνία απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η Τουρκία φέρεται να συμφώνησε, τελικά, να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, μία μόλις ημέρα πριν ξεκινήσει και επίσημα η Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu, μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπεγράφη κοινό μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο οι τρεις χώρες δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους».

Η συμφωνία επιτεύχθηκε απόψε, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με την Τουρκία να αίρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατόπιν τετραμερούς συνάντησης, στην οποία μετείχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο, η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον και ο Στόλτενμπεργκ. Η τετραμερής συνάντηση κορυφής είχε στόχο να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Τούρκου προέδρου, σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με τις πιέσεις, κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, να αποδίδουν, ως φαίνεται, καρπούς.

Νωρίτερα σήμερα, φινλανδικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θα προετοίμαζαν ένα κοινό μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθούν αξιωματούχοι της Τουρκίας και της Σουηδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ