Δωράκι στους Τούρκους απο τις ΗΠΑ τα F16

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο,τι θέλει κάνει ο «απομονωμένος» Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατάφερε να πάρει το αντάλλαγμα που ζητούσε προκειμένου να προχωρήσει την άρση του βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO πριν την έναρξη της Συνόδου.

Πριν καλά καλά πέσουν οι υπογραφές, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16. Η Celeste Wallander, δήλωσε επίσημα πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αφού επικοινώνησε πρώτα τηλεφωνικά με τον Ερντογάν, στη συνέχεια συνεχάρη την Τουρκία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία για την επίτευξη συμφωνίας δηλώνοντας: «Καθώς ξεκινάμε αυτή την ιστορική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η Συμμαχία μας είναι ισχυρότερη, πιο ενωμένη και πιο αποφασιστική από ποτέ».

Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την ώρα που η Ουάσιγκτον διαβεβαίωνε ότι η Τουρκία δεν έκανε «κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς» και ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτε» στην Άγκυρα. Αυτά δήλωνε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους χωρίς ωστόσο να κάνει κανένα σχόλιο για την αναβάθμιση των τουρκικών F16 και την αγορά νέων F-35.

Bloomberg: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συζητήσουν την πώληση των F-16

Την ίδια ώρα, το Bloomberg αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν απόψε για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου.

«Η συνάντηση των δυο τους την Τετάρτη στη Μαδρίτη έρχεται αφού ο Ερντογάν έριξε την αντίθεσή του στις προσφορές της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, φέρνοντας τη συμμαχία ένα βήμα πιο κοντά στην ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της με τη Ρωσία. Η κίνηση αυτή φαίνεται ότι κέρδισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, στο μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, αναφέρεται ότι δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία θα παράσχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα απορρίψουν σθεναρά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία θα καταδικάσουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις κατά της Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει αρκετά θέματά στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 18:45.

Στον κόσμο του ο Μητσοτάκης

Από πλευράς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να βρίσκεται σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, αφού κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ