Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Κριτική με φανταστικά σενάρια συνομωσίας πλήττει τη Δικαιοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με αφορμή τις δηλώσεις πληρεξουσίων δικηγόρων διαδίκου μετά την έκδοση απόφασης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών περιστάσεων ήδη καταδικασθέντος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι:

α) το δικαιϊκό μας σύστημα περιλαμβάνει ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο ενδίκων μέσων προς προστασία του πολίτη – διαδίκου και β) η κριτική των δικαστικών αποφάσεων πρέπει να ασκείται με επιστημονικά και μόνο κριτήρια. Συνεπώς, κριτική δικαστικής απόφασης με επίκληση φανταστικών σεναρίων συνομωσίας περί «μεθόδευσης κακοστημένης δίκης» και περί «παρασκηνίου που οργίασε», με αναληθείς αναφορές, με παραποίηση δικονομικών κανόνων χάριν εντυπωσιασμού, με προσπάθεια διέγερσης των ευαίσθητων αντανακλαστικών της κοινής γνώμης και με προσωπικές βολές κατά Δικαστικών Λειτουργών πλήττει τη Δικαιοσύνη και δεν αρμόζει σε μία συνταγματική, δικαιοκρατούμενη τάξη, που σκοπό έχει την προστασία του συνόλου των πολιτών ενώ η αμφισβήτηση της δικαιοδοτικής κρίσης με επικοινωνιακά επιχειρήματα ενέχει τον κίνδυνο εκτροπής προς την οχλοκρατία.

Επίσης, επισημαίνει ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν δικαίωμα στην προστασία της φήμης και της αξιοπρέπειάς τους και κριτική ευθέως προσβλητική και απειλητική αυτών δεν είναι ανεκτή σε μία ευνομούμενη πολιτεία, όπως είναι η χώρα μας, με δεδομένο δε ότι οι Δικαστές υπέχουν καθήκον αυτοσυγκράτησης που τους απαγορεύει, να απαντούν προσωπικά και δημόσια σε τυχόν βολές, που δέχονται, τα αρμόδια θεσμικά όργανα των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης οφείλουν να παρεμβαίνουν με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία αυτής (Δικαιοσύνης).

Τέλος, επισημαίνει ότι οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και κρίνουν κατά συνείδηση, το ίδιο δε ισχύει και για τους ενόρκους, η συμμετοχή των οποίων προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα».

Αυτούσια η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου

«Ντροπή σε αυτούς, εντός Δικαιοσύνης, που μεθόδευσαν αυτήν την κακοστημένη δίκη. Το αποτέλεσμα το είχαμε προβλέψει και καταγγείλει ήδη από τις 11 Μαΐου, όταν επιχειρήθηκε με εντολή Εισαγγελέα να γίνει η δίκη εν κρυπτώ, εν αγνοία της οικογένειας του Αλέξανδρου και χωρίς να κλητευθούν η μητέρα και η αδελφή του ως διάδικοι.

Οι Δικαστές που φρόντισαν επιμελώς και επίμονα, πριν καν συγκροτηθεί το Δικαστήριο, να αποκλειστεί από τη δίκη η πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου, να μην ακουσθεί η πλευρά μας επί των τεράστιων δικονομικών και ουσιαστικών ζητημάτων, όπως το ζήτημα του εάν θα εξετασθούν μάρτυρες και αν θα αναγνωστούν έγγραφα και ως προς το ποια στοιχεία θα έπρεπε να αξιολογήσει το Δικαστήριο, οι Δικαστές οι οποίες αντιμετώπισαν με σκαιά επιθετικότητα την πλευρά μας, έκριναν μόνες τους και απέρριψαν κάθε προσφυγή και καταγγελία μας και εξασφάλισαν τον επιθυμητό μονόλογο στην υπεράσπιση Κορκονέα (αλλά και μία διακοπή 3 εβδομάδων, με κληρωθείσα τη σύνθεση) κρύβονται πίσω από τους ενόρκους. Οι οποίοι, χωρίς να έχουν ακούσει κανένα μάρτυρα, ούτε τη μάνα του Αλέξανδρου ούτε έναν αυτόπτη, χωρίς να έχουν ακούσει την καταδικαστική απόφαση ούτε διαβάσει ούτε ένα έγγραφο, αποφάσισαν λέει, κατά πλειοψηφία, ότι ο Κορκονέας δικαιούται ελαφρυντικό.

Η απόσυρση προς διάσκεψη δικαστών και ενόρκων διήρκεσε 1,5 ώρα συνολικά, εκ των οποίων επί 50 λεπτά η δικογραφία ήταν αφημένη επάνω στην έδρα (βλ.φωτογραφία)….Μόνο οι αποφάσεις και τα πρακτικά των προηγούμενων Δικαστηρίων που έπρεπε κατά νόμο να διαβαστούν είναι χιλιάδες σελίδες. Τα αναγνωστέα έγγραφα είναι επίσης επιπλέον χιλιάδες σελίδες. Αλλά οι μαντικής ικανότητας ένορκοι, όλα αυτά τα αξιολόγησαν σε 1,5 ώρα, χωρίς να τα διαβάσουν, βασιζόμενοι στις αφηγήσεις της υπεράσπισης και των δικαστών, και αποφάσισαν ότι, από όλα αυτά προκύπτει ελαφρυντικό προτέρου συννόμου βίου για τον Κορκονέα.

Όπως ζήτησε η υπεράσπιση Κορκονέα. Και όπως είχαμε πληροφορηθεί και καταγγείλει ότι η υπεράσπιση διατυμπάνιζε ότι είχε εξασφαλίσει.

Κι ας ήταν ο Κορκονέας διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν Ράμπο.

Κι ας έχει κατατεθεί από την μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα.

Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά.

Κι ας έχει αναγκαστεί να ομολογήσει στο Δικαστήριο ότι είχε τελέσει έναν άλλο γάμο, στον Καναδά, τον οποίο απέκρυπτε επιμελώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Κι ας επέδειξε, το ίδιο βράδυ της δολοφονίας, ακραία υβριστική συμπεριφορά προς ανήλικα παιδιά, βρίζοντάς τα χυδαία.

Κι ας κατέθεσε μάρτυράς του ότι ο ίδιος μοίραζε σφαίρες στους συναδέλφους του στη βάρδια.

Κι ας βρέθηκε το όπλο του σε κατάσταση που υποδηλώνει επανειλημμένη οπλοχρησία, με σφαίρες από διάφορες παρτίδες και με παραβιασμένο τον μηχανισμό ώστε να μεγαλώνει η χωρητικότητα.

Κι ας έδωσε δείγμα γραφής ακόμη κι ενώπιον του Δικαστηρίου, αντιδρώντας σε πρόκληση που του έγινε και κομπάζοντας κι ο ίδιος για ξυλοδαρμό!

Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον έκπληκτο. Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως, δημοσίως και επισήμως, ξανά και ξανά για την κακοστημένη και μεθοδευμένη διαδικασία. Στις 11 Μαΐου, στις 7 Ιουνίου, στις 8 Ιουνίου, στις 9 Ιουνίου, στις 25 Ιουνίου και σήμερα πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Για την πειθαρχική και την ποινική ευθύνη των Δικαστών και του Εισαγγελέα που εξασφάλισαν το αποτέλεσμα και για το παρασκήνιο που οργίασε τόσο ώστε έφτασε στα αυτιά μας.

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 10 θα πραγματοποιήσουμε επίσημο διάβημα στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουμε όχι μόνον αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων καθώς και έλεγχο του εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων, με ενδελεχή έρευνα της διαδικασίας προσδιορισμού, κατάρτισης καταλόγου ενόρκων, κλήρωσης, καθώς και του τι ακριβώς συνέβη στο διάστημα 9 Ιουνίου έως 28 Ιουνίου, που το Δικαστήριο διέκοψε αναιτιολόγητα με αίτημα της υπεράσπισης όπως είχε συμβεί και το 2019.

Η υπεράσπιση του δικαίου είναι πολλές φορές, επώδυνη και τραυματική διαδικασία. Όμως αποτελεί υψηλό καθήκον και αναφαίρετο δικαίωμα τόσο δικό μας ως συνηγόρων όσο και της οικογένειας του Αλέξανδρου. Είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και καθήκον της κοινωνίας και κάθε πολίτη. Αν δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δημοκρατία. Εμείς θα υπερασπιστούμε το Δικαίωμα του αδικοχαμένου παιδιού, της οικογένειάς του, αλλά και κάθε ανθρώπου στη Δικαιοσύνη, ως αναφαίρετη ανθρώπινη και δημοκρατική αξίωση, απαίτηση και προσδοκία».

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας

Ελαφρυντικά αναγνώρισε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα, τον πρώην ειδικό φρουρό που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Με ψήφους 4-3 των ενόρκων αναγνωρίστηκε στον Κορκονέα το κρίσιμο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα, που βρέθηκε εκτός φυλακής, έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξανδρου. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του LamiaReport ίσως και μέσα στην ημέρα, καταθέτοντας το απόσπασμα της τελευταίας Απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας.

Η επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί δύο φορές, με επεισοδιακό τρόπο, εξαιτίας αρχικά της μη κλήτευσης της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου και του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής να παρίσταται στη διαδικασία.

Το Εφετείο Λαμίας για μία ακόμη φορά ήταν γεμάτο αστυνομικούς για την μεταφορά του Κορκονέα από και προς το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ