Έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους σε δήμο του Λονδίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 15 Νοεμβρίου 2021 στον δήμο του Waltham Forest στο βορειοανατολικό Λονδίνο ο Τουρκοκύπριος δημοτικός σύμβουλος Nick Halebi προχώρησε σε έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους, σε μια κίνηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την παροικία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και από φιλοκύπριους Βρετανούς βουλευτές, βουλευτές της τοπικής περιφέρειας και άλλους δημοτικούς συμβούλους.

Η ηγεσία του δήμου αναγνώρισε το λάθος και απολογήθηκε άμεσα και μάλιστα απευθύνθηκε σε ανεξάρτητη νομική υπηρεσία για τη διεξαγωγή έρευνας επί του θέματος.

Σύμφωνα με το SigmaLive το πόρισμα που έβγαλαν οι νομικοί ανέφερε πως ο Τουρκοκύπριος δημοτικός σύμβουλος «δεν ενήργησε συμφώνως προς τον Κώδικα Διαγωγής του Δήμου του Waltham Forest διοργανώνοντας την τελετή έπαρσης. Η ενέργειά του αποσκοπούσε στο να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζέντα».

Στις επόμενες εκλογές (Μάιος 2022) ο συγκεκριμένος δεν εξελέγη, οπότε δεν του επιβλήθηκε κάποια διοικητική κύρωση.

Ο Πρόεδρος της Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο Χρίστος Καραολής, ο οποίος κατέθεσε στην έρευνα που έγινε, καλωσόρισε το πόρισμα λέγοντας:

«Εκ μέρους της βρετανοκυπριακής κοινότητας είμαι ακόμα βαθιά αναστατωμένος που συνέβη το περιστατικό της έπαρσης της σημαίας, ωστόσο καλωσορίζω τις γρήγορες ενέργειες που έκανε τότε το δημοτικό συμβούλιο του Waltham Forest. Η έκθεση δικαιώνει την καταδίκη του περιστατικού που συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών του δήμου, καθώς επίσης του διεθνούς δικαίου και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ελπίζω ειλικρινά οι δημοτικοί σύμβουλοι στο Waltham Forest και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστούν τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα της έκθεσης και να διδαχθούν μαθήματα, ούτως ώστε αυτό να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

*φωτογραφία από www.sigmalive.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ