Novartis: Το χρονικό της συγκάλυψης ενός σκανδάλου – Έκθετος ο Μητσοτάκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Οκτώβριο του 2019 στο Ιούλιο του 2022. Το φιάσκο Νοvartis και οι πραγματικοί συντονιστές.

Το φιάσκο Novartis εκθέτει ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης, συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφους, το λεγόμενο «κόμμα Novartis» στο σύνολό του, αλλά πρωτίστως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχεδιασμό (όχι μόνο πριν, αλλά κυρίως) μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Απο το ieidiseis.gr

Ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο:

– 8 Οκτωβρίου 2019 η Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αποφασίζει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με κατηγορίες για δήθεν παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

– Τον Ιούνιο του 2020 η Novartis έρχεται σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Αμερικανικό Δημόσιο και υποχρεώνεται να καταβάλλει το ποσό των 345 εκατομμυρίων δολαρίων για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα. Στο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού γίνεται η εξής αναφορά για τη δράση της Novartis στην Ελλάδα: «να παρακινήσουν τους ξένους (σσ: τους έλληνες) αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην κυβέρνηση και τους Οργανισμούς και τα Όργανα και να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των Οργανισμών και των Οργάνων προκειμένου να βοηθήσουν τη Novartis Hellas». Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις 23 Δεκεμβρίου 2020, με την οποία ζητά από το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει σε άμεση αποστολή αιτήματος προς τις αρχές των ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πράξει όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από αποτυχημένες προσπάθειες που κατέπεσαν στην Δικαιοσύνη να αφαιρέσει τον φάκελο της Novartis από την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τελικά κατήργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς με νόμο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, και δημιούργησε νέα Εισαγγελία, προκειμένου να αφαιρεθεί ο φάκελος από την Ελένη Τουλουπάκη με αυτόν τον τρόπο.

– Με βάση το πόρισμα της προανακριτικής (δηλαδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ που αποτελούσαν την πλειοψηφία) για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ασκούνται διώξεις σε δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου, που έκαναν δημοσιογραφική έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, όπως και στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία. Οι διώξεις αυτές προκάλεσαν κατακραυγή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και κύμα αντιδράσεων από δεκάδες διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις και μέσα ενημέρωσης, ενώ η Ελένη Τουλουπάκη προσεκλήθη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να καταθέσει και η υπόθεσή της έκανε επίσης τον γύρο κορυφαίων διεθνών μέσων εκθέτοντας περαιτέρω την χώρα.

– Αρχειοθετούνται οι μέχρι πρότινος υπό διερεύνηση υποθέσεις των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στις δύο πράξεις αρχειοθέτησης γίνονται αναφορές σε «ποσά αδιευκρίνιστης προέλευσης» που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς τους: Συγκεκριμένα βρέθηκαν 350.000 ευρώ στους λογαριασμούς του Γεωργιάδη και 908.165 ευρώ στους λογαριασμούς του Αβραμόπουλου. Και στις δύο περιπτώσεις οι δικαστές αρχειοθέτησαν τις υποθέσεις και έκριναν ότι δεν χρειάστηκαν περαιτέρω εξηγήσεις, με το σκεπτικό ότι οι πιστώσεις αυτές δεν έγιναν από λογαριασμό της Novartis.

Το ίδιο διάστημα είχαμε σειρά παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία:

– Στις 24 Ιουνίου 2020 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και εμπλεκόμενος στην υπόθεση, δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να μπει φυλακή γιατί παραβίασε το Σύνταγμα».

-Στις 15 Ιουλίου 2020 ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, δηλώνει στη Βουλή για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα ότι «Θα έπρεπε να είχαν αρχειοθετηθεί όλες» αναφερόμενες στις υποθέσεις Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Αβραμόπολου.

– Στις 30 Ιανουαρίου 2022 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει στη Βουλή σχετικά με τους δημοσιογράφους που διώκονται ότι «Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία αλλά συμμορία, αυτό δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία!».

– Μετά από αυστηρές παρατηρήσεις και συστάσεις όλων των επίσημων θεσμών της Ε.Ε. ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, φέρνει στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (που οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis στοχοποίησαν συστηματικά ως “κουκουλοφόρους”). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όμως, που ουδέποτε διαψεύστηκαν φαίνεται ότι συνάντησε «τοίχο» και τη σφοδρή αντίδραση των υπουργών Μάκη Βορίδη, Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνου Πλεύρη, αλλά και των Παναγιώτη Πικραμμένου και Βασίλη Κικίλια, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο Κώστας Τσιάρας να αποσύρει την διάταξη με «εντολή» Μητσοτάκη.

– Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου αποκαλύπτει έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, δεν έχει καλέσει πράκτορα του FBI που υπηρετεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και έχει δηλώσει επισήμως ότι είναι διαθέσιμος να βοηθήσει στην έρευνα. Την ίδια ώρα επιχειρούν το άρον άρον κλείσιμο της έρευνας, προκειμένου να μην έρθουν στο φως και άλλα στοιχεία που θα αποδείκνυαν το προφανές, ότι η Novartis είναι σκάνδαλο και όχι σκευωρία.

– Η Ελένη Τουλουπάκη καταγγέλλει ότι έχει παραποιηθεί κατά τη μετάφρασή του επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του υπάρχει στην δικογραφία του σκανδάλου Novartis και έχει αφαιρεθεί από αυτήν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου, όπου στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι χρηματίστηκε με 20.000 ευρώ από την Novartis, όπως και τα ονόματα των Φρουζή, Μανιαδάκη και Πατούλη. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας που είχε την ευθύνη της μετάφρασης επιρρίπτει την ευθύνη στην μεταφράστρια, η οποία με τη σειρά της δηλώνει ότι στην μετάφρασή της υπήρχαν κανονικά όλα τα ονόματα. Το γεγονός αποσιωπάται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ και αναπαράγονται μόνο οι απαντήσεις του ΥΠΕΞ και του Λοβέρδου, την ώρα που έχει ασκηθεί έρευνα από τη Δικαιοσύνη για την συγκεκριμένη παραποίηση. Το ζήτημα μετά από λίγες ημέρες εξαφανίζεται από τη δημόσια συζήτηση και μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πού, με ποιανού ευθύνη και ποιος παραποίησε το εν λόγω έγγραφο.

– Η εισαγγελέας της υπόθεσης της δήθεν σκευωρίας ζητεί την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Δ. Παπαγγελόπουλου, της Ελ. Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων εγκλημάτων διαφθοράς, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, ενώ απαλλάσσει από τις κατηγορίες όλους τους δημοσιογράφους, προφανώς μπροστά στον φόβο της διεθνούς κατακραυγής και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην θέση 108 παγκοσμίως στην Ελευθερία του Τύπου.

– Δύο χρόνια μετά τον συμβιβασμό της εταιρείας Novartis με το Αμερικανικό Δημόσιο και αφού πρώτα αποκαλύφθηκε η παραποίηση επίσημου εγγράφου του FBI προκειμένου να σβηστεί το όνομα του κ. Λοβέρδου, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη Θάνος Πλεύρης καταθέτει αγωγή – φιάσκο που αφορά μόνο σε γιατρούς. Η απαράδεκτα ελλιπής αγωγή της κυβέρνησης εξαρχής υπονομεύει την αναγνώριση του εγκλήματος από την πλευρά της εταιρείας, εν αντιθέσει με αυτό που έγινε στις ΗΠΑ, που αφορούσε και σε ευθύνες για πράξεις διαφθοράς, μεταξύ άλλων, και πολιτικών προσώπων. Μάλιστα, ενώ κατατίθεται η συγκεκριμένη αγωγή, οι εισαγγελείς, στην έρευνα των οποίων θα βασιστεί η οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος της Novartis, κατηγορούνται για δήθεν σκευωρία και κατασκευή ενός σκανδάλου και προτείνεται η παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο. Το ίδιο γίνεται και για τον πρώην υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Είναι επομένως προφανές ότι με την αγωγή αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να επιστραφούν τα δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία ζημιώθηκαν τα δημόσια ταμεία, εξαιτίας κυβερνητικών χειρισμών. Αντίθετα, αυτό που κάνει είναι να ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το ίδιο το σκάνδαλο – παρά το γεγονός ότι η Novartis στις ΗΠΑ παραδέχθηκε διαφθορά στην Ελλάδα.

– Με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου κανείς δε παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δεν παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία, είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Η παραπομπή στην ουσία γίνεται μετά από μήνυση του εμπλεκόμενου στην υπόθεση, Ανδρέα Λοβέρδου, για μη διαβίβαση της στη Βουλή και αφορούσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, τελείως άσχετη με την υπόθεση Novartis.

– Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης υπαρκτό. Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ως σκευωρία κατέπεσε και επίσημα στη Δικαιοσύνη.

– Ενώ σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η παραπομπή έγινε για δευτερεύοντες λόγους, άσχετους με την υπόθεση Novartis, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ το αντίθετο. Προφανώς, για να μην μάθουν ποτέ οι πολίτες ότι στην ουσία κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια να βαφτιστεί το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία.

– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του αμέσως σπεύδει να πανηγυρίσει για την απόφαση υιοθετώντας μέχρι κεραίας το αντικείμενο της παραπληροφόρησης και προσπαθώντας να συνεχίσει ο ίδιος την προσπάθεια να γίνει το άσπρο – μαύρο.

– Η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των δικαστικών συντακτών σχετικά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ