Σαν σήμερα η φρικτή σφαγή των Αλεβιτών το 1993 στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα συμπληρώνονται 29 χρόνια από τη σφαγή του Σίβας. Στις 2 Ιουλίου 1993, Κούρδοι Αλεβίτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το φεστιβάλ Pir Sultan Abdal, ένα φεστιβάλ προς τιμήν ενός Αλεβίτη ποιητή.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, χιλιάδες σουνίτες μουσουλμάνοι παρέλασαν προς το ξενοδοχείο και του έβαλαν φωτιά. Χάθηκαν 37 ζωές.

Η σφαγή είναι μια από τις πολλές τεκμηριωμένες περιπτώσεις μισαλλοδοξίας κατά των Αλεβιτών στην πατρίδα τους. Οι Αλεβίτες αντιμετωπίζουν συνεχή βία και μίσος στην Τουρκία. Ωστόσο, παύουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τους δράστες.

«Οι Αλεβίτες εκτέθηκαν επίσης σε θανατηφόρες επιθέσεις στην Ortaca της Mugla το 1966, στο Elbistan, στο Maras το 1967, στο Hekimhan της Malatya το 1968 και στο Kirikhan, Hatay το 1971, μεταξύ άλλων. Οι Αλεβίτες υπήρξαν μεγάλα θύματα της ισλαμικής υπεροχής τόσο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και στη Ρεπουμπλικανική Τουρκία».

Παρά την τεκμηριωμένη ιστορία αμέτρητων σφαγών και πογκρόμ αλεβιτών Κούρδων στην Τουρκία, το τουρκικό κράτος δεν αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη Αλεβιτών. Η δίωξη συνεχίζεται και σήμερα.

Η λίστα των νεκρών – ανάμεσα τους πολλές γυναίκες

B670B9B1 CCCB 4641 925C B02FCECE10AA
Νεκροί αλεβίτες από τους τούρκους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ