Bye Μπόρις-Μέχρι χθες 35 παραιτήσεις υφυπουργών και γραμματέων των υπουργείων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων (House of Commons) Σερ Λίντσεϊ Χόιλ έδωσε το σήμα για τη λήξη της συνεδρίασης και ήχησε εντός της αίθουσας, από πλήθος βουλευτών, το γεμάτο χλευασμό και σε χαρούμενο τόνο «Bye Μπόρις»! Αυτή η φράση συνόψισε το γενικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στη Βουλή και συμβόλισε τον επικρατέστερο φόβο του Βρετανού πρωθυπουργού: την απομάκρυνσή του από την Ντάουνινγκ Στριτ…

Όλα ξεκίνησαν από τη χθεσινή παραδοχή του Τζόνσον, λίγο μετά τις 17:00 ώρα Αγγλίας, ότι γνώριζε για τις καταγγελίες των σεξουαλικών παρενοχλήσεων του πρώην συναδέλφου του και βουλευτή των Συντηρητικών Κρις Πίντσερ και παρόλα αυτά συνέχισε με την προαγωγή του τον Φεβρουάριο ως υπεύθυνου Κομματικής Πειθαρχίας (Deputy Chief Whip). Υπενθυμίζεται βέβαια πως επί μια βδομάδα που όλοι αναρωτιόντουσαν στη Βρετανία αν ο Μπόρις γνώριζε ή όχι, εκπρόσωποι και υποστηρικτές του επέμεναν ότι ο αρχηγός τους δεν ήξερε τίποτα.

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» των παραιτήσεων

Η είδηση της παραδοχής ήταν το κερασάκι στην τούρτα των απανωτών σκανδάλων, στα οποία εμπλέκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός. Αυτή την παραδοχή όμως δεν συγχωρούν ούτε οι παραδοσιακοί σύμμαχοί του.

Την αρχή των διαδοχικών παραιτήσεων του κυβερνητικού σχήματος έκανε στις 18:02 της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ και εννιά λεπτά αργότερα, στις 18:11, σειρά πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ. Σήμερα Τετάρτη και μέχρι αυτή την ώρα μετράμε 35 παραιτήσεις υφυπουργών και γραμματέων των υπουργείων, μία λίστα που διαρκώς μεγαλώνει με τον Μπόρις Τζόνσον να μην μπορεί καν να τους αντικαταστήσει.

Και όμως δε δείχνει να έχει τη διάθεση να παραιτηθεί. Ο Τζόνσον ξεκίνησε την ομιλία του εντός του κοινοβουλίου επιμένοντας πως δε θα φύγει από το Number 10, προσθέτοντας ότι «όταν οι καιροί είναι δύσκολοι και η χώρα αντιμετωπίζει πιέσεις στην οικονομία – και το μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη τα τελευταία 80 χρόνια – τότε είναι η στιγμή που περιμένεις από μια κυβέρνηση να συνεχίσει τη δουλειά και όχι να εγκαταλείψει».

«Θρίλερ» για τον Τζόνσον οι επόμενες ώρες

Η μεγάλη ημέρα για τον πρωθυπουργό συνεχίζεται καθώς ο ίδιος προσπαθεί να βρει τρόπους να κρατηθεί ενώ οι βουλευτές του να τον διώξουν. Στην παρουσία του στη Liaison Committee (επιτροπή που ελέγχει το κυβερνητικό έργο), ο Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του στη πρωθυπουργία, όμως η εχθρική στάση των μελών της επιτροπής προδιαγράφει την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίζει από εδώ και πέρα ο Τζόνσον.

Ακόμα και ο θερμός υποστηρικτής του και Υπουργός Ανάπτυξης Μάικλ Γκόουβ φαίνεται να ζήτησε από τον Τζόνσον να παραιτηθεί, κάτι που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αλλά το μεταδίδουν όλα τα βρετανικά μέσα, παράλληλα με τη φημολογία ότι παρόμοιες κινήσεις γίνονται και από άλλους υπουργούς.

«Θρίλερ» διαδραματίζεται και με την 1922 Committee, υπεύθυνη για την εφαρμογή του καταστατικού των Τόρις, καθώς από αυτήν εξαρτάται αν θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία δυσπιστίας για την απομάκρυνση του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος. Θεωρητικά ο Τζόνσον έχει «κερδίσει» μονοετή ασυλία από την προηγούμενη ψηφοφορία που διεξήχθη πριν ακριβώς ένα μήνα, στις 6 Ιουνίου, όμως η επιτροπή σήμερα συνεδριάζει για την αλλαγή του καταστατικού και ανατροπή ουσιαστικά της ασυλίας. Αν αυτό συμβεί, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ξανά πρόταση δυσπιστίας και αυτή τη φορά φαίνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα χάσει απλά τη μάχη αλλά τον πόλεμο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

dw.com 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ