Έφεση για την ποινή και την αποφυλάκισή του Λιγναδη, εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργή και αποτροπιασμό στην ελληνική κοινωνία προκάλεσε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας να αφεθεί ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά από προσωρινή κράτηση 17 μηνών, ενώ κρίθηκε ένοχος για δύο δύο βιασμούς χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου καταδικάστηκε σε 12 έτη κάθειρξη, ωστόσο στη συνέχεια οι δικαστές του έδειξαν την έξοδο από τις φυλακές, κάνοντας κάνοντας δεκτό το αίτημά του για αναστολή στην έφεση.

Σήμερα ωστόσο, λίγο προτού ο καταδικασμένος Λιγνάδης βγει από τις φυλακές Κορυδαλλού, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Μαρία Γκανέ ζήτησε τα πρακτικά της δίκης την απόφαση του ΜΟΔ, προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα μελετήσει εάν αξιολογήθηκε σωστά το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον έναν από τους 2 βιασμούς, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους δύο βιασμούς που καταδικάστηκε, αλλά και για το γεγονός ότι έγινε δεκτό το αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι το Εφετείο.

Ταυτόχρονα, η κ. Μαρία Γκανέ, ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Προκλητικός ο Λιγνάδης

Μέσα σε λίγες ώρες ο Δημήτρης Λιγνάδης έδωσε την χρηματική εγγύηση των 30.000 ευρώ, μάζεψε τα πράγματά του και ετοιμάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του. Κατά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο ίδιος δήλωσε: «Έχω να μιλήσω ενάμιση χρόνο, δεν είναι η στιγμή να πω πολλά πράγματα, θα έρθουν και αυτές οι στιγμές».

Μάλιστα υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη δεν παρασύρθηκε: «Το μόνο που θα ήθελα επί του παρόντος να πω είναι ότι ποτέ δεν πίστευα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί όπως και δεν παρασύρθηκε για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπισα, όπως ίσως να παρασύρθηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ενάμιση χρόνο παίζανε μόνοι τους μπάλα» είπε και δήλωσε με εριστικό ύφος ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο: «Νομίζω τώρα δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ γιατί πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας στο Εφετείο, πιστεύω πως θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια».

Φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει σε θέατρο την πολύμηνη δίκη, εξαπολύοντας επιθέσεις σε πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου αλλά και σε δημοσιογράφους: «Θέλω να ευχαριστήσω από τη ψυχή μου τον Αλέξη Κούγια και τους συνεργάτες του – και δεν το λέω αυτό για να του κάνω διαφήμιση – ο οποίος με μεγάλη αυταπάρνηση και παίρνοντας μια στάση απέναντι σε πολλούς με βοήθησε και με βοηθάει σε αυτό το δύσκολο μονοπάτι. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα, και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο» δήλωσε ο Λιγνάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ