Γιώργος Βενετσάνος: Αξιοποίηση της γης των Ελλήνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Διαβάζω στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ «Η Γεωθερμική Ενέργεια, θερμότητα που εκλύεται από τον πυρήνα της γης, αξιοποιείται ήδη από το 1904 για την παραγωγή καθαρής, «πράσινης» ενέργειας.

Το μυστικό για την παραγωγή ενέργειας κρύβεται στα γεωθερμικά ρευστά, δηλαδή σε υπόγειες δεξαμενές νερού από θαλάσσια ή άλλα νερά, τα οποία θερμαίνονται σε θερμοκρασίες που συχνά υπερβαίνουν τους 350° C, λόγω της επαφής τους με πετρώματα που έχουν ήδη θερμανθεί από τη λάβα που βρίσκεται στο εσωτερικό της γης.

Η άντληση των γεωθερμικών ρευστών, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων που είναι σήμερα διαθέσιμες, επιτρέπει όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αξιοποίησή τους σε άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, η θέρμανση και ψύξη των κτιρίων, η θέρμανση των θερμοκηπίων, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.

Σήμερα, η συνολική ισχύς των εγκαταστημένων γεωθερμοηλεκτρικών μονάδων σε όλο τον κόσμο υπερβαίνει τα 9,000 ΜW, καθιστώντας τη γεωθερμία μια αξιόπιστη, προσιτή και απόλυτα φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας εξαρτάται από ειδικούς παράγοντες, όπως πχ. το βάθος, τα χαρακτηριστικά του γεωθερμικού ταμιευτήρα, τη σύνθεση του γεωθερμικού ρευστού και την τροφοδοσία του, τη χρήση γης στην επιφάνεια του εδάφους κ.α. Η παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εντάσσεται στις προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Η συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει μέσω της ΔΕΗ, η οποία διεξήγαγε έρευνες πηγών γεωθερμίας ήδη από το 1973, αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για την εξέλιξή της στον συγκεκριμένο τομέα.»

Εξαιρετικά όλα αυτά που γράφει, ότι δηλαδή είναι «μια αξιόπιστη, προσιτή και απόλυτα φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική πηγή ενέργειας» και το κυριότερο δεν χρειάζεται, ούτε αέρα, ούτε νερό, ούτε ήλιο για να λειτουργήσει. Γιατί λοιπόν έχει μείνει από το 1973 στις καλένδες των ερευνών και παραμένει ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα, μια και καμία διοίκηση της ΔΕΗ δεν προσχώρησε στην κατασκευή ενός εργοστασίου, σε μια από τις 38 περιοχές που έχουμε ενεργά και μη ηφαίστεια, έτσι ώστε να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια για ψύξη, θέρμανση, ηλεκτρισμό. Μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να είχε γίνει έστω κάτι, το ότι δεν προχωρά όπως έχει γίνει σε Ισλανδία, και Ινδονήσια και όχι μόνο, όπου όλα τα σπίτια ζεσταίνονται με τηλεθέρμανση από ζεστό νερό που παράγεται με δίκτυο θαμμένο και η παραγωγή ηλεκτρισμού βασίζεται σε ατμό που παράγεται με δίκτυο σωληνώσεων κοντά στα ηφαίστεια.

Το ότι δεν γίνεται πραγματικότητα ένα τέτοιο έργο πραγματικά εθνικής σημασίας, μια και θα έκανε την χώρα αυτάρκη σε ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται εισαγόμενη με αγωγούς που περνάνε μέσα από εχθρικές χώρες, που μας απειλούν με πολεμικές ενέργειες, είναι απορίας άξιο και χρειάζονται απαντήσεις, είτε από την αρμόδια ΔΕΗ, είτε από την πολιτική ηγεσία, που δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής να έχει ένα τέτοιο έργο στην ατζέντα της, μιας και προτιμά να καταστρέφει τις βουνοκορφές με τα αιολικά πάρκα και χρήσιμη προς καλλιέργεια γη με τα αντίστοιχα της ηλιακής ενέργειας.

Δίνουμε εκατομμύρια ευρώ για την εθνική μας άμυνα και ορθώς, για κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων και αγνοούμε παντελώς την ασφάλεια της ενέργειας, προτιμώντας να πληρωνουμε εκατομμυρια στην εισαγόμενη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπή, απαξιώνοντας την αέναη της γεωθερμίας, που μας την προσφέρει δωρεάν η γη των Ελλήνων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ