Ο Αιμίλιος Ριάδης (13 Μαΐου 1880 – 17 Ιουλίου 1935) είναι από τους σημαντικότερους συνθέτες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής και αξιόλογος ποιητής.
Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χάινριχ Κου ή Χου και χρησιμοποίησε αρχικά το ψευδώνυμο Αιμίλιος Χ. Ελευθεριάδης, το οποίο μετέπειτα άλλαξε σε Αιμίλιος Ριάδης. Γεννήθηκε το 1880 και πέθανε το 1935 στην Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη τις σπουδές του στο πιάνο και στα θεωρητικά ως μαθητής του Δημητρίου Λάλλα (μαθητή του Βάγκνερ), τις οποίες και ολοκλήρωσε στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών Μονάχου το 1910. Για τα επόμενα πέντε χρόνια, έζησε στο Παρίσι όπου μελέτησε με τον Γκυστάβ Σαρπαντιέ και τον Μωρίς Ραβέλ.
Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη διορίστηκε αρχικά ως καθηγητής πιάνου και μετά το 1918 ως υποδιευθυντής του ΚΩΘ (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), όπου και παρέμεινε έως τον θάνατό του. Το 1923 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Τέχνης και Επιστήμης.
Ο Ριάδης και το τραγούδι (ληντ)
Τα τραγούδια του Ριάδη αποτελούν συμπυκνωμένα αριστουργήματα και αυτός είναι ο λόγος που συχνά παρομοιάστηκε με τον Ούγκο Βολφ και τον Μοντέστ Μουσσόργσκυ.
Έγραψε περίπου 200 σειρές τραγουδιών, στα οποία ο ίδιος έχει γράψει και τους στίχους, ανέκδοτα και τυπωμένα. Από τα ανέκδοτα, εκτός από τον «Βιβλικό Χορό» και τα «Ελληνικά Τραγούδια» που έχουν τίτλο, υπάρχουν 12 σε δική του ποίηση, 6 σε ποίηση Γρυπάρη, 7 σε ποίηση Βαλκλέρ, 3 σε ποίηση Ερεντιά, 3 σε ποίηση Π. Ρονσάρ και 2 σε ποίηση Πωλ Φορ.
Εργογραφία
Σκηνικά Έργα: «Γαλάτεια», «Ο πράσινος δρόμος», «Σαλώμη», «Εκάβη», «Ο Ρικές με το τσουλούφι».
Μουσική Δωματίου: «Νανούρισμα σε λα ελάσσονα», «Δύο Σονάτες για τσέλο και πιάνο», «Δύο σονάτες για τέσσερις», «Δύο κουαρτέτα εγχόρδων».
Για Ορχήστρα: «Επίκληση στην Ειρήνη», «Αγροτική Συμφωνία», «Οι τρεις χοροί ρωμέικοι», «Εγκώμιο στον Ραβέλ», «Μακεδονικές Σκιές».
Θρησκευτικά Χορωδιακά Έργα: «Ιερά Λειτουργία Ιωάννου Χρυσοστόμου», «Μικρά Δοξολογία», «Χριστός Ανέστη», «Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής»
– Τυπωμένα
«Chansonette Orientale»
«Γιασεμιά και Μιναρέδες»
«Ράικα»
«Η οδαλίσκη»
«Νανούρισμα»
«Πέντε Μακεδονικά Τραγούδια»
«13 Μικρές ελληνικές μελωδίες»
«12 ελληνικά και 3 αλβανικά δημοτικά τραγούδια»
«5 χορευτικά τραγούδια»
«2 χορευτικά τραγούδια»
«9 μικρά ρωμέικα τραγούδια»
«3 μοιρολόγια»
– Ποιητικές Συλλογές
1907: «Σκιαί και Όνειρα»,
1920: «Το Πέρασμα των 2 Αγαπημένων», το «Μακεδονικόν Ημερολογίον» και «Μία Ιστορία της Μουσικής»