Εξαιρετική παραδοσιακή συνταγή για τσουρεκι οπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας και ήταν πεντανόστιμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλεύρι για Τσουρέκι Ξηρή μαγιά

Για τη ζύμη

1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
1000 γρ.αλεύρι για Τσουρέκι
3φακελάκια ξηρή μαγιά
150 γρ.χλιαρό νερό
100 γρ.φρέσκο βούτυρο
2μεσαία αυγά (θερμ. δωματίου)
250 mlκεφίρ (θερμ. δωματίου)
100 mlφρέσκο γάλα πλήρες (θερμ. δωματίου)
1 κ.γ.μαγειρική σόδα
1 κ.γ.μαχλέπι
1/2 κ.γ.κακουλέ (προαιρετικά)
1/2 κ.γ.αλάτι
210 γρ.ζάχαρη
3δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκόνη
-ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)
50 γρ.ηλιέλαιο
30 γρ.λιωμένο φρέσκο βούτυρο (για το πλάσιμο της ζύμης)
Για την επάλειψη της ζύμης
-φιλέ αμυγδάλου
1αυγό
2 κ.γ.γάλα

ΣΚΕΥΗ

μπολ, σύρμα χειρός, ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ειδικό αλεύρι για τσουρέκι, τη ξηρή μαγιά, τα μπαχαρικά σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ (υπολογίζουμε ότι η ζύμη μας θα τριπλασιαστεί σε όγκο) με να σύρμα χειρός χτυπάμε τα αβγά, το γάλα, το κεφίρ, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα μας τα υλικά.
Στα υγρά υλικά, ξεκινάμε ρίχνοντας τη μισή ποσότητα από μίγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία κολλώδη ζύμη. Σε αυτό το στάδιο ρίχνουμε και το ηλιέλαιο.
Διπλώνουμε τη ζύμη μας από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 2 – 3 ώρες. (1ο φούσκωμα)
Όταν η ζύμη μας έχει πλέον φουσκώσει την αδειάζουμε στον πάγκο, βουτάμε τα χέρια μας σε λιωμένο βούτυρο (δε χρησιμοποιούμε επιπλέον αλεύρι) και κάνουμε μερικά διπλώματα ακόμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τρία ίσα μέρη ή σε περισσότερα ανάλογα πόσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε.
Το κάθε ένα το διαιρούμε σε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Προσέχουμε να μην κάνουμε σφιχτά δεσίματα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας αρκετό χώρο μεταξύ τους καθώς κατά το ψήσιμο θα διπλασιαστούν.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα. (2ο φούσκωμα)
Βάζουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη σε ένα μπολ, τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια μας. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ᵒC στον αέρα, για 30 – 40 λεπτά περίπου, εξαρτάται από το μέγεθος που θα τα πλάσουμε. Αν δούμε και παίρνουν γρήγορα χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα.

Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι απαραίτητη η ξεκούραση της ζύμης και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή. Μετά το πρώτο ζύμωμα, δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και χαράσσουμε με μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνειά της. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον. Το πρώτο φούσκωμα ξέρουμε ότι έχει πετύχει εφόσον ο σταυρός θα έχει εξαφανιστεί.
Όταν αλείφουμε τη ζύμη μας με το αβγό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα διαφύγει ο αέρας της ζύμης και ενώ αρχικά μπορεί να δούμε ότι φουσκώνει κατά ψήσιμο τελικά να κάτσει απότομα.
Για να διατηρηθούν μαλακά τα τσουρέκια μας αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε πολύ καλά με μία μεμβράνη.

alevri.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ