Κοβάτσεφσκι: Επιτέλους η «μακεδονική γλώσσα» θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη- Τι λέει η γαλλική πρόταση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου στα Σκόπια, που ενέκρινε τη «γαλλική πρόταση» για το άνοιγμα του ευρωπαϊκού δρόμου της χώρας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, συνεχάρη όλους όσους τον στήριξαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον «μέγιστο πατριωτισμό» που έδειξαν, γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Συγχαρητήρια και τεράστιες ευχαριστίες στους βουλευτές, οι οποίοι σήμερα έδειξαν την ικανότητα των δημοκρατών, υποστήριξαν τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής πρότασης και ψήφισαν για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Κοβάτσεφσκι στο προφίλ του στο Facebook.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πατριωτισμός από το να υποστηρίζεις την ευημερία της χώρας και να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι ύψιστου συμφέροντος για το κράτος και τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Κοβάτσεφσκι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας» στην ΕΕ – κάτι που η βουλγαρική πλευρά αμφισβήτησε από την αρχή των διαπραγματεύσεων στα Σκόπια. Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας», όπως σημειώνει η βουλγαρική «Dnes».

«Επιτέλους η μακεδονική γλώσσα θα αντηχήσει σε όλη την Ευρώπη», εξέφρασε τη χαρά του ο Κοβάτσεφσκι και κατέληξε: «Έτσι αγαπιέται η χώρα, με σοφές και πολιτειακές αποφάσεις».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, συνεχάρη επίσης τους βουλευτές για την απόφαση που έλαβε μετά από τριήμερη συζήτηση.

Με φόντο τις συνεχείς επί μέρες διαμαρτυρίες, το υπουργικό συμβούλιο του Κοβάτσεφσκι έλαβε εντολή από τη Συνέλευση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία με 68 ψήφους «υπέρ» ενέκρινε να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της «γαλλικής πρότασης».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE αποχώρησαν από την αίθουσα πριν από την ψηφοφορία, αφού χθες οι εκπρόσωποί τους έβαλαν φωτιά στο έγγραφο από το βήμα.

Η Βουλγαρική Εθνική τηλεόραση- BNT δημοσιεύει επίσης στην ιστοσελίδα της αντίγραφο της ίδιας της γαλλικής πρότασης, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

1
2
3


Στο εξής, Σόφια και Σκόπια πρέπει να υπογράψουν διμερές πρωτόκολλο βάσει του άρθ. 12η της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας με συγκεκριμένα μέτρα και προθεσμίες για την εφαρμογή συμφωνιών για ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, μέτρα κατά της ρητορικής μίσους κ.λπ.

 Τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να συμπεριλάβουν τους Βούλγαρους σε ισότιμη βάση με τα υπόλοιπα έθνη, καταλήγει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

dnes.dir.bg

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ