Πτώση αεροσκάφους Antonov: Έκτακτη ενημέρωση στις 18:00

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτη ενημέρωση για συντριβή του Antonov στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει στις 18:00 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δύο στρατιώτες της βιολογικής χημικής άμυνας και δύο πυροτεχνουργοί πέρασαν στον χώρο της συντριβής του Antonov και άνοιξαν δύο διαδρόμους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παγγαίου δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία. Κατά τις ίδιες πηγές, στον χώρο μπαίνει η ΕΜΑΚ και το εγκληματολογικό της αστυνομίας για να βγάλουν τις 6 από τις 8 σορούς που έχουν εντοπιστεί μέσω drone. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσουν οι πυροτεχνουργοί περιμετρικά τον έλεγχο για τα πυρομαχικά.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που ήρθε από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

Μια απανθρακωμένη σορός

Η μία από τις έξι σορούς ήταν απανθρακωμένη και οι άλλες διαμελισμένες.

«Η ειδική ομάδα που ήρθε έκανε όλες τις μετρήσεις και δεν βρέθηκε ευτυχώς κάτι ραδιενεργό ή επικίνδυνο. Είναι όλα στα όρια τους. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν πολλά διασκορπισμένα βλήματα στο σημείο, επιχειρούν να ανοίξουν διάδρομο ώστε να μπορούν οι διασώστες να προσεγγίσουν τις σωρούς των άτυχων μελών του πληρώματος», ανέφερε ο Στέλιος Μακρίδης, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αντιφιλίππων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια drones, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο.

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Τι μετέφερε το Αντόνοφ

Σύμφωνα με την Σερβία, το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνοι στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62.
  • Εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62
  • Φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Παράλληλα, οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστάσιμης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Μεγάλος αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Την ίδια ώρα τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν .

Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ