Το αφεντικό τρελάθηκε: Νεα “επιδοματοδωράκια” ετοιμάζει ο Μητσοτακης για να ξεγελάσει τον κόσμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πακέτο μέτρων που έρχεται το φθινόπωρο, το οποίο ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ για να κάμψει τις αντιδράσεις των πολιτών για τη δυσβάσταχτη ακρίβεια.

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση στις αρχές του φθινοπώρου. Καταλυτικό ρόλο θα παίξουν οι εισπράξεις από τον τουρισμό, αλλά και τα φορολογικά έσοδα, καθώς σε περίπτωση που υπερβούν τους στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, θα δημιουργήσουν έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορεί να διατεθεί σε νέα μέτρα στήριξης.

Μεταξύ όλων των μέτρων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι βέβαιο πως προκρίνεται η επανάληψη των δύο παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη, κάτι που έχει προαναγγείλει ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση δεν διαψεύδουν τις φήμες που κυκλοφορούν για επανάληψη της επιταγής ακρίβειας.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να πάει στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου έχοντας στα χέρια της ένα νέο πακέτο μέτρων, με το οποίο θα επιχειρήσει να κάμψει τις ισχυρές αντιδράσεις των πολιτών για τους χειρισμούς της έναντι της ακρίβειας που καλπάζει ήδη επί 10 μήνες.

Τα νέα μέτρα που κοστολογεί το οικονομικό επιτελείο για το πακέτο του φθινοπώρου είναι:

–Fuel Pass 3: Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Fuel Pass 2 αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και τα χρήματα να πιστωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει και έναν ακόμα κύκλο για το επίδομα στα καύσιμα, έχοντας ως δεδομένο ότι οι τιμές της βενζίνης δεν θα έχουν αποκλιμακωθεί. Η νέα επιδότηση αναμένεται να είναι και αυτή τρίμηνης διάρκειας για να καλύψει την περίοδο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα επιδότηση του Fuel Pass 2 αφορά την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Το κόστος της επανάληψης του μέτρου υπολογίζεται στα 200.000.000 ευρώ.

– Επιταγή ακρίβειας Νο 2: Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επανάληψης και της επιταγής ακρίβειας, όπως ονομάστηκε το επίδομα των 200 ευρώ που έδωσε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η κυβέρνηση σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Εφόσον προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα πρόκειται για έναν προεκλογικό «μποναμά» που θα επιχειρήσει να διαθέσει η κυβέρνηση στους φορολογουμένους με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι θεωρούν πως η κυβέρνηση δεν τους έχει προστατεύσει από το ισχυρό κύμα ακρίβειας.

Οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι το Πάσχα ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ. Το κόστος της επανάληψης του μέτρου υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ.

– Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης: Με την Ευρώπη να προετοιμάζεται για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα και χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, να συζητά ακόμα και το ενδεχόμενο ηλεκτροδότησης με το δελτίο, στην Ελλάδα η κατάσταση αναμένεται να σκιαγραφείται με μελανά χρώματα. Ηδη, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, στα μέσα Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η αρχική τιμή πώλησης θα αγγίζει τα 1,60 ευρώ το λίτρο, όταν το 2021 είχε τιμή εκκίνησης τα 1,15-1,20 ευρώ το λίτρο από τον Οκτώβριο. Συνολικά το επίδομα θέρμανσης το έλαβαν πέρυσι 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν συνολικά 166.000.000 ευρώ. Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το κονδύλι για τη θέρμανση και να διευρυνθούν τα κριτήρια για την επιδότηση.

Παρέμβαση στο ρεύμα: Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει Power Pass 2, καθώς με το νέο πλαίσιο που ενεργοποίησε η κυβέρνηση «εξαφανίζεται» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ρεύματος. Ωστόσο, το νυν πρόγραμμα επεκτείνεται και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός Ιουνίου. Οι λογαριασμοί του Ιουνίου θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα. Κατόπιν θα επανυπολογιστεί το σύνολο της ενίσχυσης για την περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου έως 30 Ιουνίου και το επιπλέον ποσό θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι, έως τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει ένα ποσό της τάξεως των 6 δισ. ευρώ για το β’ εξάμηνο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση τιμή στο ρεύμα θα διατηρηθεί στα 225 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν η μέση χονδρική τιμή στο ηλεκτρικό για τη χώρα μας τον μήνα Ιούλιο υπερβαίνει τα 314 ευρώ τη μεγαβατώρα.

«Κλειδί» ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τα έσοδα του τουρισμού δείχνουν πως θα υπερβούν εκείνα του 2019, το οποίο είχε χαρακτηριστεί έτος ρεκόρ για τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει τον πήχη στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ, ωστόσο οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουριστικά έσοδα που μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 20 δισ. ευρώ. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, τα υπερβάλλοντα έσοδα των σχεδόν 5 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσουν έναν δημοσιονομικό χώρο ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως οι αυριανές ανακοινώσεις για την πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα δείξουν και νέα υπέρβαση των φορολογικών εσόδων. Θα πρέπει να επισημανθεί όμως πως μεγάλος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί το ενδεχόμενο να κλείσει η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, μια εξέλιξη που θα εκτινάξει τις τιμές στην ενέργεια και θα τροφοδοτήσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ