H εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφού για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση «αμφισβητείται» ο δικομματισμός και απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως καταγράφεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στο νέο Κοινοβούλιο υπολογίζεται ότι θα μπουν από 8-10 κόμματα.
Ακόμα και η εφαρμογή του εκλογικού νόμου «Παυλόπουλου», που παρέχει «μπόνους» 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αντί 40 εδρών που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, δεν φαίνεται να αποτελεί ικανή συνθήκη για να «δώσει» αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι δύο «μονομάχοι», ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά από 36-44% καταγράφοντας μείωση της εκλογικής τους δύναμης έως και 50% σε σχέση με το 2009, οπότε συγκέντρωσαν συνολικά το 77,4% των ψήφων.
Το ποσοστό που θα πρέπει να «αγγίξει» το πρώτο κόμμα ή το άθροισμα των ποσοστών κομμάτων που μπορούν να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης (151 βουλευτές) υπολογίζεται από 37-39,5%.
Όπως αναφέρει το Έθνος, θεωρείται απίθανο το ενδεχόμενο το πρώτο κόμμα να «αγγίξει» το όριο της αυτοδυναμίας που εξαρτάται και από άλλους δύο παράγοντες: από τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή αλλά και από το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυξάνεται το όριο της αυτοδυναμίας ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Εάν η επόμενη Βουλή έχει από 7-10 κόμματα, τότε το ποσοστό που εξασφαλίζει τουλάχιστον 151 βουλευτές ξεπερνά το 41%. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής, τόσο μειώνεται το όριο της αυτοδυναμίας.
Συγκεκριμένα εάν τα εκτός Βουλής κόμματα λάβουν αθροιστικά 3%, τότε το «ποσοστό» που οδηγεί στους 151 βουλευτές δεν ξεπερνά το 39%.
newsbeast.gr