Νέο βίντεο-ντοκουμέντο με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τη στιγμή της συντριβής – Παραμένουν τα ερωτήματα για το «μυστήριο» φορτίο.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Antonov 12 στην Καβάλα, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας μιας επιχείρησης στην περιοχή, έχει καταγραφεί η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους αεροσκάφος που ήταν φορτωμένο με πυρομαχικά και αφού  ανεφλέγη στον αέρα, κατέπεσε παρασύροντας στον θάνατο και τα οκτώ μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος έπεσε σε απόσταση αναπνοής από σπίτια και επιχειρήσεις στο Παλαιοχώρι.

Στα πρώτα δευτερόλεπτα καταγράφεται η καθοδική πορεία του αεροσκάφους ενώ μερικά δευτερόλεπτα αργότερα σημειώνεται τεράστια έκρηξη.

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Δήμο Παγγαίου για τα πυρομαχικά

Ο Δήμος Παγγαίου εξέδωσε σήμερα επείγουσα ανακοίνωση δημοσιεύοντας μια φωτογραφία με τα πυρομαχικά που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος και κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνήσουν αμέσως σε περίπτωση που τα εντοπίσουν στην περιοχή:

«Προσοχή !!!!
Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ τον Δήμο Παγγαιου, τηλ επικοινωνίας 693 6108070 ή την Ελληνική Αστυνομία !!!» αναφέρει στην ανακοίνωση.

Ο διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου λίγο πριν την συντριβή – «Έχουμε φωτιά»

Τον δραματικό διάλογο που είχε ο πιλότος του μοιραίου Antonov 12 με τον πύργο ελέγχου, λίγα μόλις λεπτά πριν από την πτώση του αεροσκάφους έφερε στη δημοσιότητα το STAR.

Ο πιλότος ενημερώνει με αγωνία ότι υπάρχει φωτιά στον κινητήρα και στη συνέχεια λέει ότι χάνει τα όργανα του αεροσκάφους.

Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω.

Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;

Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.

Πύργος Ελέγχου: Ενημέρωσέ μας.

Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε από τη Σερβία το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ), το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων που εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία, ενώ αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Υποψίες για πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων

Σημειώνεται πως πηγές της Πολιτικής Αεροπορίας που επικαλούνται τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι στο σχέδιο πτήσης του Antonov 12 αναγραφόταν ως αιτιολογία το Ferry Flight (απλή πτήση πτήση από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο) και όχι Cargo Flight (εμπορική πτήση) με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι η αποφυγή προσδιορισμού του φορτίου παραπέμπει σε πρακτικές παράνομης διακίνησης όπλων.

Δεδομένου ότι το Antonov μετέφερε πολεμικό υλικό θα έπρεπε να δηλωθεί και «η επικινδυνότητα του φορτίου» και να ληφθεί ειδική άδεια από τον αρμόδιο διευθυντή (Α1) της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ή από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (γραφείο Α7), κάτι που τελικά δεν έγινε.

Διάβημα σε Σερβία και Ουκρανία

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ απέστειλε διάβημα σε Σερβία και Ουκρανία, καθώς υπήρξε πρότερη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του Antonov.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ