Μόσχα: Ξανακλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream 1

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε νέες μειώσεις της ροής του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom, επισημαίνοντας ότι από μεθαύριο, Τετάρτη 27/7, οι ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου θα «πέσουν» στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα/ημέρα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, την ώρα που η τρέχουσα ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι στο 40% (και πάλι ιδιαίτερα χαμηλή δηλαδή). Η ρωσική εταιρεία έφερε ως «δικαιολογία» το γεγονός ότι σταματά τη λειτουργία μιας δεύτερης τουρμπίνας, λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».

Θυμίζουμε πως λόγω της τακτικής συντήρησης, ο αγωγός είχε μείνει πρόσφατα εκτός λειτουργίας για μερικές ημέρες, και από την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, η ροή επανήλθε μεν, αλλά μόνο στο 40% της δυνατότητας.

Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι πάνω από 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, που εξάγονται καθημερινά. Η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρμπίνας θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη χωρητικότητα κατά 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η Gazprom είπε ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να μειωθεί στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Ρωσίας.

Όπως αναμενόταν η αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ήταν άμεση, καθώς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «τεχνικός λόγος» για τη διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ