Δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα την επαφή Μπλίνκεν – Λαβρόφ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τις ΗΠΑ.

Όπως σας μεταδώσαμε πριν από λίγο, (Διπλωματική προσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας!) ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι πρόκειται να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική διότι εάν τελικά αυτή η συζήτηση γίνει, θα είναι η πρώτη επίσημη διπλωματική επαφή ΗΠΑ – Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η επαφή αυτή θα γίνει προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και συμφωνία αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου όμως, Ντμίτρι Πεσκόφ. αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Είχε προηγηθεί το Βατερλώ του αμερικανού προέδρου στο ταξίδι του στην μέση Ανατολή, όπου δεν κατάφερε να πείσει τους Άραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που είναι πρωτοφανές στην σύγχρονη ιστορία.

Η υποδοχή μάλιστα που του επιφύλαξαν στην Σαουδική Αραβία ήταν άκρως προσβλητική.

Έτσι, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ανοίξουν για άλλη μια φορά τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και να ρίξουν στην αγορά 20 εκατομμύρια βαρέλια προκειμένου να συγκρατήσουν τις τιμές. Άλλη μία πρωτοφανής απόφαση που έρχεται σωρευτικά με το άνοιγμα που ενέκρινε ο ίδιος ο Μπάιντεν πριν από δύο μήνες για να σταματήσει η φρενήρης άνοδος της τιμής του μαύρου χρυσού.

Προφανώς το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι ο Μπάιντεν είναι με την πλάτη στον τοίχο και ψάχνει απεγνωσμένα για μία διπλωματική επιτυχία πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, όπου αναμένεται κυριολεκτικά να συντριβεί. Η άρνηση του Κρεμλίνου να επιβεβαιώσει την διπλωματική επαφή κορυφής ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι μάλλον ένα ακόμα καψόνι της Ρωσίας στον Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ